Gündem

Kur’an-ı Kerim Aşkını Eserlerine Yansıtıyor

Hüsn-i hat sanatını nasıl öğrenip ustalaştı? Mehmet Bali'nin hikayesi ve öğrencileriyle paylaştığı bilgileri neler?

Kur’an-ı Kerim Aşkını Eserlerine Yansıtıyor
23-07-2024 21:00
GAZİANTEP

Öğrencilik yıllarında Kur’an-ı Kerim’i yazmaya olan sevgisi nedeniyle hüsn-i hat sanatını öğrenmeye başlayan Hattat Mehmet Bali, bu sanatın inceliklerini eserlerine yansıtıyor. Gaziantep’teki tek icazetli hüsn-i hat sanatı ustası olan Bali, 40 yıldır bu sanatı severek sürdürüyor ve yeni nesillere aktarmak için büyük çaba harcıyor.

Hat Sanatına Başlangıç ve İlerleyiş

Üniversite öğrencisiyken hat sanatına ilgi duymaya başlayan Mehmet Bali, iki yıl boyunca eğitim aldıktan sonra hattat oldu. Hat sanatını tarihi Mecidiye Han’da sürdüren Bali, bu sanatı daha çok kişiye tanıtmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla kentteki üniversitelerde de eğitimler veriyor. Bali, "Çocukluğumdan beri Kur’an-ı Kerim yazmayı çok seviyorum. Yazı dersleri açılınca hemen müracaat ettim ve iki yıl boyunca ders aldım. Daha sonra çeşitli hattat hocalarından dersler alarak icazet aldım," dedi.

 - Mehmet Bali "Çocukluğumdan beri Kur’an-ı Kerim yazmayı çok seviyorum. Yazı dersleri açılınca hemen müracaat ettim ve iki yıl boyunca ders aldım. Daha sonra çeşitli hattat hocalarından dersler alarak icazet aldım."

Öğrenciler ve Eserler

Mehmet Bali, hüsn-i hat sanatının inceliklerini öğrenmek isteyenlere Gaziantep Üniversitesi başta olmak üzere halk eğitim merkezlerinde ve kendi atölyesinde dersler veriyor. Bali, "Hüsn-i hat sanatını öğrenmek isteyenlere öğretiyorum. Bu konuda hat sanatını sevenlere yardımcı olmaya çalışıyoruz," diye konuştu. Öğrencilerine sabır ve emek gerektiren bu sanatın manevi değerlerini de aktaran Bali, peygamber duaları ve mucizelerini hat sanatıyla yazma projeleri gerçekleştirdi.

- Mehmet Bali "Hüsn-i hat sanatını öğrenmek isteyenlere öğretiyorum. Bu konuda hat sanatını sevenlere yardımcı olmaya çalışıyoruz." 

Proje ve Sergiler

Mehmet Bali, 40 tane peygamber duasını hat sanatıyla yazdı ve bu duaların kitapları basılarak sergiler açıldı. Ayrıca, Kur’an-ı Kerim’de peygamber mucizesi olan ayetleri de hat sanatıyla yazmayı başaran Bali, bu eserlerin sergilerini Cumhurbaşkanı’nın katılımıyla gerçekleştirdi. Şu anda el yazması bir Kur’an-ı Kerim çalışmasına devam eden Bali, 130 sayfa tamamladı ve tüm Kur’an-ı Kerim’i hat sanatıyla yazmayı hedefliyor.

 - Mehmet Bali "Kur’an-ı Kerim’de peygamber mucizesi olan ayetleri de yazmayı Rabbim bana nasip etti. Şu anda da el yazması bir Kur’an-ı Kerim çalışması var. 130 sayfaya kadar çalıştım ve çalışmaya da devam ediyorum."

Gelecek Planları ve Katkılar

Bali, hüsn-i hat sanatının inceliklerini öğretmekle kalmayıp, aynı zamanda vatandaşların eski yazıları ve kitaplarını çözmelerine de yardımcı oluyor. Gaziantep’teki atölyesinde peygamber duaları ve mucizeleri üzerine eserler sergileyen Bali, tez, yüksek lisans ve doktora yapmak isteyen öğrencilere de destek veriyor. "Atölyemdeki tablolarımın büyük bir kısmı peygamber duaları ve peygamber mucizeleri olarak çerçevelendi. Hat sanatında tez, yüksek lisans ve doktora yapmak isteyenlere de yardımcı oluyorum," dedi.

Mehmet Bali'nin azmi ve Kur’an-ı Kerim’e olan sevgisi, hüsn-i hat sanatını yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için ilham verici bir örnek teşkil ediyor. İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER