Gündem

Kurban Bayramının Son Gününde Hayvan Pazarlarında Yoğunluk

Hayvan pazarlarında artan yoğunlukta, pazarlıkların arka planında neler yaşanıyor?

Kurban Bayramının Son Gününde Hayvan Pazarlarında Yoğunluk
19-06-2024 11:31
DİYARBAKIR

Diyarbakır’da Kurban Bayramının Son Gününde Hayvan Pazarlarında Yoğunluk

Hayvan pazarlarında artan yoğunlukta, pazarlıkların arka planında neler yaşanıyor?

Kurbanlık Hayvan Alışverişi Son Güne Kaldı

Kurban Bayramı’nın son günü Diyarbakır’da kurulan hayvan pazarlarında yoğunluk arttı. İlçelerden getirilen küçük ve büyükbaş kurbanlıklar için vatandaşlar sıkı pazarlıklar yapmaya başladı. Bu yoğunluk, pazarlıkların ne kadar çetin geçtiğini gözler önüne seriyor. Peki, bu pazarlıklar hangi koşullarda yapılıyor?

Merkez Bağlar İlçesi'nde Kurulan Pazar

Merkez Bağlar ilçesi Yeniköy Mahallesi’nde kurulan hayvan pazarı, kurban kesimini bayramın son gününe bırakan Diyarbakırlıların uğrak noktalarından biri oldu. Kırsal mahallelerden gelen satıcılar ile uygun fiyata kurbanlık almak isteyen vatandaşlar arasındaki pazarlıklar burada doruk noktasına ulaştı. Kurban satıcıları, hayvanlarını satmak için yoğun çaba sarf ediyor.

Kurban Satıcılarının Zor Durumu

Kurban satıcılarından Mustafa Yaşar, 100 kurbanlık hayvan getirdiklerini ancak sadece 20 tanesini satabildiklerini belirtti. Yaşar, "Bayram boyunca da 20 tane hayvan sattık. Onu da zararına sattık. Kurbanlık hayvanlar her halde vatandaşa göre pahalı ondan satamıyoruz. Bize göre ucuz, ama vatandaşa göre pahalı. Kurbanlık satıcılarının çoğu hayvanı borç parayla almış" diye konuştu.

Geçen Seneye Göre Fiyat Artışı

Yaklaşık 30 yıldır hayvancılık işiyle uğraşan Mustafa Akyüz ise 30 kurbanlık getirdiğini söyleyerek sadece 5 tanesinin kaldığını ifade etti. Akyüz, "Geçen seneye oranla kurbanlık fiyatları yükseldi. Şimdiye kadar kurbanlıkların satışı iyi oluyordu ama bu sene kurbanlıkları satamıyoruz. Kurbanlık geçen sene 5-6 bin TL iken bu sene 10 bin TL’den başlıyor. Maalesef halk alamıyor. Ben şu an çiftini 4 bin TL ile zararla veriyorum çünkü satılmıyor. Ben 30 tane hayvan getirdim, 25 tanesini sattım. Allah’a şükür yine ben iyi sattım. Aldığım kurbanların parasını verebilirim" dedi.

Vatandaşların Kurban Alışverişi

Kurbanlık alışverişini bayramın son gününe bırakan Enver Kaya, ailesiyle geldiği pazar alanında bütçesine uygun küçükbaş hayvan bulabildiğini söyledi. Kaya, "Bayramda çocuğa aracımı verdim gidip çarptı. O yüzden kurbanlık işini son güne bıraktık. Arabayı aldıktan sonra kısmet buradan almakmış. Allah kısmet ederse biz de bir kan dökeceğiz" diye belirtti.

Alıntılar

Mustafa Yaşar: "Bayram boyunca da 20 tane hayvan sattık. Onu da zararına sattık. Kurbanlık hayvanlar her halde vatandaşa göre pahalı ondan satamıyoruz. Bize göre ucuz, ama vatandaşa göre pahalı. Kurbanlık satıcılarının çoğu hayvanı borç parayla almış." Mustafa Akyüz: "Geçen seneye oranla kurbanlık fiyatları yükseldi. Şimdiye kadar kurbanlıkların satışı iyi oluyordu ama bu sene kurbanlıkları satamıyoruz. Kurbanlık geçen sene 5-6 bin TL iken bu sene 10 bin TL’den başlıyor. Maalesef halk alamıyor. Ben şu an çiftini 4 bin TL ile zararla veriyorum çünkü satılmıyor. Ben 30 tane hayvan getirdim, 25 tanesini sattım. Allah’a şükür yine ben iyi sattım. Aldığım kurbanların parasını verebilirim." Enver Kaya: "Bayramda çocuğa aracımı verdim gidip çarptı. O yüzden kurbanlık işini son güne bıraktık. Arabayı aldıktan sonra kısmet buradan almakmış. Allah kısmet ederse biz de bir kan dökeceğiz." İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER