Gündem

Mardin'deki Asırlık Üzümler Geleceğe Taşınıyor

Acaba Mardin'deki tarihi manastır bahçesinde başlatılan bu proje, bölgenin asırlık üzüm çeşitlerini nasıl korumayı hedefliyor?

Mardin'deki Asırlık Üzümler Geleceğe Taşınıyor
15-05-2024 09:12
MARDİN

Mardin'de bulunan tarihi Deyrulzafaran Manastırı'nın bahçesinde, yerel üzüm çeşitlerinin korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla önemli bir tarımsal proje hayata geçirildi. "Yerel Asma Çeşitlerinin Çoğaltma Olanaklarının Geliştirilmesi Projesi" kapsamında, kentte yetişen 18 farklı üzüm çeşidi için gen bankası oluşturuluyor.

Projenin Detayları ve Amaçları

Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) ve Deyrulzafaran Bakım Onarım ve Yaşatma Derneği işbirliğiyle yürütülen proje, manastırın 10 dönümlük arazisinde uygulanmaktadır. Proje, bölgede yetişen zeytin, badem ve üzüm gibi ürünlerin sürdürülebilir bir şekilde korunmasını ve çoğaltılmasını amaçlamaktadır.

Yerel Üzüm Çeşitlerinin Önemi

- Prof. Dr. Yusuf Doğan, MAÜ Rektör Yardımcısı "Yerel çeşitlerin bölgenin ekolojik şartlarına uygunluğu söz konusudur. Bu, hem sürdürülebilirlik hem de ileride yaşanabilecek iklim krizlerine karşı dayanıklılığın fazla olması açısından önemsediğimiz bir nokta." 

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Doğan'a göre, Türkiye'nin bağcılık alanında dünyada beşinci, Türkiye'de ise Manisa'dan sonra ikinci sıradaki Mardin, bu projenin bölge ekonomisine ve tarımına katkı sağlamasını bekliyor. Ayrıca, projenin iklim değişikliği gibi gelecekteki potansiyel krizlere karşı bölgeyi hazırlık yapması hedefleniyor. AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER