Kültür & Sanat

Mardin'deki Uluköy Mağarası'nda 350 Bin Yıllık Buluntular: İnsanlığın İlk İzleri Ortaya Çıkıyor

Mardin'deki Gurs Vadisi'nde yürütülen kazılarda, 350 bin yıl öncesine ait buluntular tespit edildi. Bu keşif, insanlık tarihine dair pek çok yeni soruyu gündeme getiriyor.

Mardin'deki Uluköy Mağarası'nda 350 Bin Yıllık Buluntular: İnsanlığın İlk İzleri Ortaya Çıkıyor
01-07-2024 13:15
MARDİN

Uluköy Mağarası'nda Paleolitik Dönem İzleri

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde bulunan ve tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Gurs Vadisi'ndeki Uluköy Mağarası'nda, önemli arkeolojik bulgular elde edildi. Bu mağarada yürütülen kazılarda, yaklaşık 350 bin yıl öncesine ait buluntular keşfedildi. Mağara, 23 metre uzunluğa ve 16 metre derinliğe sahip olup, bu kazılar sayesinde Alt Paleolitikten Orta Paleolitik Dönem'e geçişin izlerini taşıyan eserler gün yüzüne çıkarıldı.

350 Bin Yıl Öncesine Ait Silahlar ve Kemik Kalıntıları

Arkeolojik kazının bilimsel danışmanı Dr. Eşref Erbil, Uluköy Mağarası'nda yapılan sondaj niteliğindeki kazılarla ana kayaya ulaştıklarını ve mağaranın tüm kültürel tabakalanmasını ortaya çıkardıklarını belirtti. "Yontmataşlar, bu yontmataşlardan ürettikleri silahlar, kazıyıcılar, insanların avladıkları hayvanlara ait kemik kalıntıları elimize geçti. Tekno-tipolojik açıdan söz konusu seviyeler yaklaşık 350 bin yıl öncesine dayanıyor." dedi.

Mağaranın Arkeolojik Önemi ve Çalışmaların Devamı

Uluköy Mağarası, Mardin'e 20 kilometre uzaklıkta bulunuyor ve tarihi kalıntılarla dolu olan Gurs Vadisi'nde yer alıyor. Mağarada yürütülen kurtarma kazıları, Mardin Müze Müdürlüğü başkanlığında ve Mardin Artuklu Üniversitesi'nin iş birliğiyle gerçekleştiriliyor. Bu kazılarda, Paleolitik Dönem'den Epipaleolitik, Üst Paleolitik, Orta Paleolitik ve Alt Paleolitik Dönem'e geçişi yansıtan bulgular elde edildi.

Buluntuların Analizi ve Gelecek Çalışmalar

Buluntular, Mardin Müzesi bünyesinde kurulan restorasyon konservasyon ve analiz laboratuvarında uzmanlar tarafından temizlenip analiz ediliyor. Elde edilen bulgular, mağaranın tarihî önemini ortaya koyarken, bölgenin tarihine dair önemli veriler sunuyor. Dr. Eşref Erbil, mağaranın kuzey Mezopotamya'da kazı çalışması yapılan tek mağara olduğunu vurgulayarak, "Bölgede yaptığımız yüzey araştırmalarında Paleolitik Çağ'a ait kanıtlar buluyorduk ancak bunları bir arkeolojik dolgu içerisinde tabakalı olarak bulmak çok önemli. Burada yapacağımız yaşlandırma çalışmaları avcı toplayıcı insan faaliyetlerini daha iyi anlamamıza olanak sağlayacak." şeklinde konuştu.

Gurs Vadisi: Yeni Bir Turizm Destinasyonu Olma Yolunda

Kültür ve Turizm İl Müdürü Ayhan Gök, Uluköy Mağarası'nda yürütülen kazı çalışmalarının büyük bir titizlikle gerçekleştirildiğini belirterek, bu alanın Mardin'deki tek mağara kazısı olduğunu ifade etti. "Burası Gurs Vadisi ile bütünleşik bir alan. Vadiyi halkımız sık kullanıyor. Bulunacak eserlerle bu alanın yeni bir destinasyon olmaya aday olduğunu düşünüyoruz." dedi.

Bu buluntular, Uluköy Mağarası'nın arkeolojik önemini artırırken, insanlık tarihine dair pek çok yeni sorunun da kapısını aralıyor. Gelecek araştırmaların, bu sorulara yanıt bulması bekleniyor.AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER