Gündem

Mor Kiryakus Manastırı Restorasyonunda Son Viraj

1600 yıllık tarihiyle Mor Kiryakus Manastırı'nın restorasyonu tamamlanmak üzere. Peki, bu tarihi yapı Batman turizmine nasıl katkı sağlayacak?

 Mor Kiryakus Manastırı Restorasyonunda Son Viraj
05-06-2024 08:15

Tarihi Yapının Yeniden Doğuşu

Batman'ın Beşiri ilçesi, Ayrancı köyünde bulunan ve 5. yüzyılda Süryani Hristiyanlar tarafından inşa edilen Mor Kiryakus Manastırı'nda restorasyon çalışmaları son aşamaya geldi. 2 bin 500 metrekare alanda 2 katlı olarak inşa edilen manastır, şimdi modern restorasyon teknikleriyle aslına uygun şekilde yeniden hayat buluyor.

Restorasyon Sürecinin Aşamaları

Manastırda yürütülen üç etaplı restorasyon sürecinde, ilk olarak manastırın giriş kapısı ve mezar odası gibi kritik bölümler elden geçirildi. İkinci etapta, çevre duvarları ve kilisenin yanı sıra, orta avlu eski ihtişamına kavuşturuldu. Üçüncü ve son etapta ise, turistlerin karşılanacağı alanlar ve çevre düzenlemeleri yapıldı.

Yeni Turizm Rotası ve Beklentiler

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet İhsan Aslanlı, restorasyon çalışmalarının ardından manastırın Batman için yeni bir turizm destinasyonu olacağını belirtti. Aslanlı, restorasyonun tamamlanmasıyla, manastırın, bölgedeki diğer tarihi yapılarla birlikte bir turizm rotası oluşturacağını ifade etti.

"Manastırın restorasyonu ile birlikte, Perpıra Köprüsü ve Malabadi Köprüsü ile birlikte yeni bir turizm destinasyonu ortaya çıkacak. Bu, Batman esnafının da turizm gelirlerinden faydalanması anlamına gelir." - Mehmet İhsan Aslanlı

Aslanlı ayrıca, restorasyonun tamamlanmasıyla Batman'a gelen turist sayısında üç, hatta dört kat artış beklediklerini vurguladı. Manastırın, aynı zamanda Süryani Hristiyanların ibadetine açık bir anıt müze olarak hizmet vereceğini de ekledi. AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER