Gündem

NALBANT MESLEĞİ TARİHE KARIŞIYOR

NALBANT MESLEĞİ TARİHE KARIŞIYOR
05-10-2020 18:33

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde bir dönem popüler meslekler arasında yer alan nalbantlık, ulaşım ihtiyaçlarının değişmesiyle unutulmaya yüz tuttu.

Bir dönemin en popüler mesleklerinden biri olan nalbantlığa olan talebin düşmesiyle birlikte ustaların sayısı gün geçtikçe azalmaya başladı.

Gelişen teknolojiyle birlikte ulaşım ihtiyaçlarının da değişmeye başlamasıyla kaybolmaya yüz tutan meslekler arasında yer alan nalbantlık mesleğini sürdüren usta sayısı her geçen gün azalmaya başladı.

Ulaşımın binek hayvanlarla yapıldığı yıllarda ilçede çok sayıda nalbant ustası bulunurken günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte bu tür hayvanlar kullanılmadığından, nalbantlık mesleği de yok olmaya yüz tuttu.

Yaklaşık 20 yıldır nalbantlık yapan Abdürrahim Özbakan, mesleğin gün geçtikçe tarihe karıştığını söyledi.

Nalbantlık mesleğinin bir dönem yoğun ilgi gördüğünü dile getiren Özbakan, “Ulaşım ve yük taşıma işlerinin hayvanlarla yapıldığı yıllarda hem kazanç hem de rağbet vardı. Biz bu işi yapan ustalardan öğrendikten sonra uzun yıllar geçimimizi bu meslekten sağladık. Son dönemlerde teknolojinin hızla gelişmesi ve insanların konfor arayışı ile ihtiyaçlarının değişmesiyle beraber mesleğe olan ilgi ve alaka azalmaya başladı.” dedi.

Mesleğin son dönemlerini yaşadığını belirten ve son ustalardan biri olduğunu ifade eden Özbakan, şunları kaydetti: “Mesleğe olan ilgi öylesine azaldı ki artık ve usta ne de çırak yetişiyor. Son binek hayvanların da kullanılmamasıyla nalbantlık mesleği tarih olacak. Hiç unutmuyorum ki iş yapmadık dediğimiz gün yaklaşık 15 hayvana nal çakardık. Şu an ise günde bir en fazla iki hayvanı nallıyoruz.”

At arabasıyla taşımacılık yapan Recep Gümüştaş ise işlerinin gün geçtikçe azaldığını belirterek, “Eskiden çok yoğun olurduk ki şehirde çok sayıda at arabası vardı. Elektrikli araçların da piyasada iş yapmasıyla bize rağbet kalmadı. Bugün de atımın eskiyen nallarını değiştirmek için getirdim. Nal atımızın ayakkabısıdır, nasıl ki bir insan ayakkabısız olmuyor ise atta nal olmadan yürümez. Zaten şehirde nalbantta kalmadı. Görünen o ki biz tükendikçe nalbant ustaları da nalbantlık mesleği de yok olacak.” diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER