Yaşam

Oenothera Biennis" Güneydoğu Anadolu’da Yetiştirilecek

ilaç ve kozmetik endüstrisi için önemli bir adım atıyor. Kuzey Amerika kökenli bu bitki, bölge çiftçisine yeni bir gelir kapısı olabilir mi?

Oenothera Biennis" Güneydoğu Anadolu’da Yetiştirilecek
24-06-2024 14:35
ŞANLIURFA

Bitkinin Bölgeye Uyumu ve İlk Denemeler

Gaziantep Üniversitesince (GAÜN) yürütülen çalışma kapsamında, ana vatanı Kuzey Amerika olan " Oenothera biennis" bitkisinin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilebileceği belirlendi. GAÜN Fitoterapi ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi, kampüsteki 15 dönüm arazide bölgede yetişebilecek, ilaç ve kozmetik alanında kullanılan 200 civarında bitki üzerine çalışma gerçekleştiriyor. Sarı çiçekli bu bitkinin çeşitli yöntemlerle Güneydoğu'da yetiştirilebileceği tespit edildi.

Bitkinin Yağ Kalitesi ve Sağlık Alanındaki Önemi

Deneme ekimlerinin ardından bitkinin bölgenin iklimine uygunluğu ve rahatlıkla geliştiği belirlendi, tohumundan elde edilen yağın kalitesinin de ilaç endüstrisinin istediği seviyede olduğu raporlandı. Merkezin müdürü Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, 2 yıl önce başladıkları çalışmalarının meyvelerini almakta olduklarını söyledi. Şekeroğlu, çiftçilere yüksek gelir sağlamak amacıyla 50 bitki üzerinde kalite araştırmaları yaptıklarını belirtti.

Gamma Linolenik Asidin Faydaları

"Sağlık ve kozmetik sektöründeki bitkileri yetiştiriyoruz. Yetiştirdiklerimizin içerisinde Kuzey Amerika kökenli Oenothera biennis adlı bitki var. Bu bitkinin tohumlarında gamma linolenik asidi var ve bu asit anne sütünde bulunuyor." dedi. Gamma linolenik asidinin bu bitkide yoğun olarak bulunduğunu ve ilaç endüstrisi tarafından aranılan bir ham madde olduğunu dile getirdi. Dayanıklı olan bitkinin damlama sulamayla yetiştirilebildiğini anlattı.

Sözleşmeli Tarım ve Gelecek Planları

2 yıl boyunca devam eden kalite ve yetiştirme çalışmaları sonrası güzel sonuçlar aldıklarını aktaran Şekeroğlu, "Bu bitki, yetiştirdiğimizde çok güzel çiçeklendi, tohumlandı. Hem yağ oranı hem de içerisindeki yağ asitleri oldukça önemli boyutta. Doymamış yağ olan gamma linolenik asidi kadınsal hastalıkların tedavilerinde ve ağrılarının giderilmesinde fazlaca kullanılmaktadır. Birçok yabancı firma bu bitkinin yağını, küçük kutusunu 500 ila 1000 lira aralığında satıyor." dedi.

Yurt Dışından İthal Edilen Yağ Yerli Üretime Dönüşüyor

"Biz bu yağın tamamını yurt dışından ithal ediyoruz. Bugüne kadar bu bitkinin ülkemizde üretimi yapılmamıştır. Gaziantep'te üretip tohumlarından yağ alarak sağlık ve kozmetik endüstrisine ham madde üretimine geçmiş olacağız. Bu da bölge üreticisi adına önemli bir adım ve çiftçilerimizle irtibat halindeyiz." diye ekledi.

Şekeroğlu, Kilis ve Gaziantep'te 10 civarındaki çiftçiyle sözleşmeli tarım yaparak bu bitkinin tohumlarını üniversite tesislerinde işleyip önemli miktarda yağ elde edeceklerini vurguladı.

Bölge Çiftçisine Yeni Bir Geçim Kaynağı

Bu girişim, bölge çiftçileri için önemli bir gelir kaynağı yaratmayı hedefliyor. Yüksek kaliteli yağ üretimiyle ilaç ve kozmetik sektöründe yerli ham madde kullanımını artırarak, ithalat bağımlılığını azaltmayı amaçlıyor. Bitkinin yetiştirilmesi ve işlenmesi sürecinde çiftçilere verilecek eğitimler ve desteklerle sürdürülebilir tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması da planlanıyor. AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER