Eğitim

Okul Öncesi Öğretmenleri 5 Farklı Atölyede Öğrendiklerini Öğrencilere Aktaracak

Diyarbakır'da gerçekleştirilen "Erken Çocukluk Eğitiminde Yenilikçi Yaklaşımlar Projesi" ile 120 okul öncesi öğretmeni, yenilikçi eğitim yöntemlerini öğrenip öğrencilerine nasıl aktaracaklar? Bu projeyle okul öncesi eğitimde kalite nasıl artırılacak?

Okul Öncesi Öğretmenleri 5 Farklı Atölyede Öğrendiklerini Öğrencilere Aktaracak
05-01-2025 14:00
DİYARBAKIR

Yenilikçi Eğitim Yöntemleri ve Atölye Çalışmaları

Diyarbakır’da “Erken Çocukluk Eğitiminde Yenilikçi Yaklaşımlar Projesi” kapsamında, 120 okul öncesi öğretmeni, 2-4 Ocak tarihleri arasında Kayapınar Ertuğrul Gazi İmam Hatip Ortaokulu’nda gerçekleştirilen etkinlikte, yenilikçi eğitim yöntemlerini öğrendi. Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Karacadağ Kalkınma Ajansı iş birliğiyle yürütülen projede, öğretmenler oyun, lego, sanat ve tasarım, minikler için kodlama ve akıl-zeka oyunları gibi konuları içeren 5 farklı atölyede eğitim aldı. Peki, bu yeni yaklaşımlar okul öncesi eğitimde nasıl bir fark yaratacak ve öğretmenler bu bilgileri öğrencilerine nasıl aktaracaklar?

Projenin Hedefleri ve Etkisi

Projenin hedeflerinden biri, okul öncesi öğretmenlerinin mesleki gelişimlerine katkı sağlamak ve erken çocukluk eğitiminde kaliteyi artırmaktı. 2019 yılında başlatılan proje, Diyarbakır’daki 40 anaokuluna malzeme temin edilmiş ve kurulan atölyelerin daha etkin bir şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla devam etti. Proje, öğretmenlerin üretici eğitim yöntemlerini uygulama becerilerini geliştirmeyi amaçlıyor. Bu tür projeler, eğitimde daha kaliteli bir yaklaşım oluşturabilir mi ve öğretmenlerin gelişimi öğrencilere nasıl yansıyacak?

Uzman Eğitimcilerin Katılımı ve Paylaşılan Deneyimler

Alanında uzman eğitimciler, Diyarbakır’daki öğretmenlere yenilikçi eğitim yöntemlerini aktarabilmek için projeye katıldı. İstanbul Aydın Üniversitesi’nden Prof. Dr. Belma Tuğrul, Fırat Üniversitesi’nden Doç. Dr. Zülfü Genç, Dicle Üniversitesi’nden Öğr. Gör. Dr. Rabiha Arslan Yıldırım ve Diyarbakır Bilim Sanat Merkezi’nden Dr. Perihan Efe gibi isimler, eğitimdeki deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Bu deneyimlerin, Diyarbakır’daki okul öncesi öğretmenlerinin eğitim yöntemlerine nasıl katkı sağlayacağını ve öğrencilerin gelişimine nasıl etki edeceğini ne kadar gözlemleyebileceğiz?

Yenilikçi Yaklaşımların Eğitimdeki Rolü

Prof. Dr. Belma Tuğrul, yeni eğitim yöntemlerinin önemini vurguladı. Çocukların, eğitimde yenilikçi yaklaşımların öğretilmesinde en büyük etkenlerden biri olduğuna dikkat çekti. Çocukların seviyesine inmek ve onların düşünme biçimlerine uygun eğitim yöntemlerini kullanmak gerektiğini belirten Tuğrul, oyun temelli öğrenme yöntemleriyle çocukların düşüncelerine ulaşmanın yollarını araştırdıklarını ifade etti. Peki, bu tür eğitim yöntemleri, çocukların yaratıcı düşünmelerini ve öğrenme süreçlerine nasıl bir etki yapacak?

Gelişen Eğitim Yöntemleri ve Çocukların Bireysel Farklılıklarına Duyarlılık

Okul öncesi öğretmeni Nigel Baran, eğitimdeki eski tabuları yıkmaya yönelik bir yaklaşım benimsendiğini dile getirdi. Çocukları daha aktif bir şekilde eğitime dahil etmek ve her çocuğun bireysel farklılıklarını dikkate alarak eğitim vermek gerektiğini söyledi. Eğitim sürecinde çocukların kendi öğrenme biçimlerini geliştirmelerine olanak tanıyan bu yeni yaklaşımlar, çocukların gelecekteki öğrenme süreçlerine nasıl katkı sağlar? Bu yenilikçi eğitim anlayışının, okul öncesi eğitimdeki kalıcı etkileri ne olabilir?

“Çocukları masada kağıt, kalem üzerinden kaldırıp hayatın içine daha çok alıp, her çocuğun bireysel farklılıklarına daha çok eğilmiş olacağız.”

Projenin Çarpan Etkisi ve Eğitimdeki Gelecek Perspektifi

Projenin çarpan etkisinin oldukça yüksek olduğunu belirten Proje Koordinatörü Nevzat Can, bu tür eğitimlerin öğretmenlerin mesleki gelişimlerine önemli katkılar sağladığını ve gelecekte de öğretmenlere yönelik etkinliklerin devam edeceğini ifade etti. 120 öğretmenin katıldığı bu etkinlik, toplamda bin öğretmene ulaşan bir proje zincirinin parçası oldu. Diyarbakır’daki okul öncesi eğitimde kalıcı ve etkili değişimler yaratılabilecek mi? Gelecekte daha fazla öğretmenin bu tür projelerle donatılması, eğitimde ne gibi yenilikçi gelişmelere yol açacak?İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER