Sağlık

Opr. Dr. Abdurrahman Özdemir: "Bel ağrısını ciddiye alın"

Bel fıtığı nedir, belirtileri nelerdir ve doğru tedavi yöntemiyle gerçekten tedavi edilebilir mi?

Opr. Dr. Abdurrahman Özdemir: "Bel ağrısını ciddiye alın"
28-09-2023 10:14


Gaziantep'te Beyin ve Sinir Cerrahisinden Bel Fıtığı Uyarısı

Bel Fıtığına Dair Toplumsal Bilinçlendirme

Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Abdurrahman Özdemir, toplumda sıkça rastlanan bel fıtığı problemine dikkat çekerek, bu durumun korkulacak bir sağlık sorunu olmadığına işaret etti. Doğru tedavi yaklaşımlarıyla hastaların bu rahatsızlıktan kurtulabileceğini belirtti.

Bel Fıtığının Tanımı ve Belirtileri

Op. Dr. Özdemir, bel fıtığını detaylı bir şekilde tanımlayarak, "Omurgalar arasında bulunan kıkırdağın, aşırı zorlanma sonucu yerinden kayarak omurilik kan alına doğru uzanmasıyla ortaya çıkar. Bu durum, bacaklara giden sinirlere ve omuriliğe baskı yapabilir. Sonuç olarak güçsüzlük, hissizlik, yanma, uyuşma, idrar yapamama ve büyük abdesti kaçırma gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Ancak, her bel ve boyun ağrısı fıtık anlamına gelmez. İnsanlar hayatlarında bu tür ağrıları birkaç kez deneyimleyebilirler, ancak bunun sebebini araştırmak ve doğru teşhisi koymak hayati öneme sahiptir."

Tedavi Yöntemleri ve İlerlemiş Bel Fıtığı

Bel fıtığının başlangıç aşamasında egzersiz, dinlenme ve ilaç tedavisi gibi basit yöntemlerle kontrol altına alınabileceğini belirten Dr. Özdemir, ilerlemiş bel fıtığı durumunda ise ciddi sağlık sorunlarına ve yaşam kalitesinde düşüşlere neden olabileceğini vurguladı. Bu nedenle ilerlemiş bel fıtığının tedavisinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Bel Fıtığının İlerleme Durumunu Anlama

Bel fıtığının ilerleyip ilerlemediğinin anlaşılmasında en belirgin gösterge, bu durumun yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemeye başlamasıdır. Dr. Özdemir, "Bel fıtığı eğer kişinin günlük hayatını etkiliyorsa, ağrı bacağa yayılıyorsa ve hareketlerini ciddi anlamda kısıtlıyorsa, ve bu ağrılar ilaçlarla kontrol edilemiyorsa ilerlemiş demektir. İlerlemiş bel fıtığının tedavisi kişinin hareket kabiliyetinin korunması ve tedavi başarısının artırılması adına önemlidir."

Erken Teşhisin Önemi

Erken teşhisin, bel fıtığında hayati bir öneme sahip olduğunu belirten Dr. Özdemir, "Özellikle boyunda gözlemlenen büyükçe bir fıtık, hastada herhangi bir belirti olmasa dahi omuriliğe ciddi bası yapabiliyorsa, ameliyat gereklidir. Bu tür durumlarda hastanın ani bir hareketi sonucunda omurilikte bası artışı meydana gelebilir ve bu, hastanın felç olma riskini beraberinde getirebilir." diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER