Gündem

Orman Yangını Kontrol Altına Alındı

İzmir Gaziemir ve Buca’da çıkan yangının yerleşim yerlerine tehdidi önlendi, Foça’daki yangın kontrol altına alındı. Peki, bu büyük mücadelede neler yaşandı?

 Orman Yangını Kontrol Altına Alındı
19-07-2024 22:00
İZMİR

Yangının İlk Anları ve Müdahale

İzmir'in Gaziemir ve Buca ilçeleri arasında çıkan orman yangınına karadan müdahale ediliyor. Zafer Mahallesi'nde ormanlık alanda dün çıkan yangına müdahale gece boyunca devam etti. İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı ekipler ile itfaiye ekipleri rüzgarın etkisiyle yayılan yangının hızını kesmeyi başardı.

“Yangın komuta merkezinden insansız hava aracıyla (İHA) da takip edilen yangına gece görüşlü 4 helikopterle de destek verildi.”

Yerleşim Yerlerine Yaklaşan Alevler

Ekiplerin müdahalesiyle alevlerin yerleşim yerlerine tehdidi önlendi. Havadan ve karadan müdahaleyle yangını kontrol altına alma çalışmaları devam ediyor. İzmir Valisi Süleyman Elban da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada yangında çalışan ekip sayısı hakkında detayları paylaştı.

“7 uçak, 23 helikopter, 98 arazöz, 19 su tankeri, 13 TOMA, 2172 personelin yangın çalışmalarına katıldığı bilgisini verdi.”

Vatandaşların ve Ekiplerin Ortak Çabası

Alevlerin yerleşim yerlerine yaklaşması nedeniyle Çamlık Caddesi üzerindeki tahliye edilen evlerde oturan vatandaşların bölgedeki bekleyişi sürüyor. Rüzgarın yönünü değiştirmesi nedeniyle farklı yönlerde yayılan yangın, Sarnıç Piknik Alanı civarında yerleşim birimlerine yaklaştı.

Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, yangın bölgesinde yaptığı incelemenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, ekiplerin olağanüstü bir mücadele verdiğini belirtti.

“Evlere yaklaşık 100 metre mesafedeki alevlere karşı vatandaşlar da müdahaleye katıldı. Hortumlarla ağaçları ve evlerini ıslatan vatandaşların, yoğun duman nedeniyle zor anlar yaşadığı gözlendi.”

Arıcıların ve Evcil Hayvanların Kurtarılması

Sarnıç'ta arıcılık yapan Kemal Korkmaz, yangında 80 kovanının yandığını, 20-30 kovanı kurtarabildiğini belirtti. Bu bölgede yangından etkilenen bir köpek ise çevredeki vatandaşlar tarafından motosiklete alınarak kurtarıldı.

Hava Trafiği ve Elektrik Kesintisi

Yangının Adnan Menderes Havalimanı'na yakın konumda olması ve yükselen duman nedeniyle aksamalar yaşanan hava trafiği normale döndü. Sarnıç Mahallesi'nde tedbiren elektrik kesintisi uygulandı. Alevlerin çevredeki evleri tehdit etmesi nedeniyle polis ve jandarma ekipleri vatandaşları bölgeden uzaklaştırdı.

Orman Yangınlarının Kara Savaşçıları

Yangınların söndürülmesinde en öndeki unsurlardan olan ve alevlerin içerisine girerek yangının büyümesini engellemek için çalışan orman işçileri ateşle mücadelesini sürdürüyor. Bazen saatlerce, bazen de günlerce hem söndürme hem de soğutma çalışmalarına katılan kara ekipleri, İzmir'de dün meydana gelen ve 15 saatten fazla süredir devam eden orman yangınının yerleşim yerlerine sıçramaması için olağanüstü çaba gösterdi.

Foça’daki Yangın Kontrol Altında

Foça ilçesindeki yangın ise ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alındı. Fevzi Çakmak Mahallesi'ndeki ormanlık ve makilik alanda henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangın, rüzgarın etkisiyle yayıldı ve Jandarma Komando Teröristle Mücadele Harekatı Okul Komutanlığı kampüsünde de etkili oldu. Yangın, 22.30 itibarıyla ekiplerin çalışmasıyla kontrol altına alındı.

Foça Kaymakamı Mehmet Türköz, 14.50 sıralarında Yenifoça Jandarma Komando Teröristle Mücadele Okul Komutanlığında başlayan ve rüzgarın etkisiyle okulun dışına yayılan yangının 22.30 sıralarında kontrol altına alındığını söyledi.

“Yangın nedeniyle yaklaşık 50 hektar alan zarar gördü.”

Yangın söndürme çalışmalarında İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 3 uçak, 2 helikopter, İzmir Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi, Yenifoça Jandarma Komando Teröristle Mücadele Okul Komutanlığı ile Foça Deniz Üs Komutanlığı itfaiye araçları, emniyet ve jandarmaya ait TOMA'lar yer aldı.

Sonuç

İzmir’in farklı bölgelerinde çıkan yangınlara karşı ekiplerin ve vatandaşların ortak çabası sayesinde, yangınlar kontrol altına alındı ve yerleşim yerlerine ulaşması engellendi. Foça’daki yangın ise daha büyük bir faciaya dönüşmeden kontrol altına alınarak büyük bir başarı elde edildi.AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER