Politika

Otizmin Risk Faktörleri ve Tedavisi Nelerdir?

Otizmle ilgili bilinen risk faktörlerinin başında genetik geliyor mu? Peki, televizyon izlemek otizme neden olur mu? Mardin Artuklu Üniversitesi'nde görevli Uzm...

Otizmin Risk Faktörleri ve Tedavisi Nelerdir?
24-08-2023 13:41

Otizmin Farklı Yüzleri

Otizmli çocukların her birinin birbirinden farklı özellikleri bulunmaktadır. Bu, her otizmli bireyin kendi içinde bir spektrumda değerlendirilmesine neden olmaktadır. Bir çocukta belirgin olarak gözlemlenen belirli otizm belirtileri, başka bir çocukta nadiren ya da hiç görülmeyebilir. Aynı şekilde, bazı belirtiler zamanla kaybolabilirken, yerini farklı davranışlara bırakabilir.

Erken Çocuklukta Otizm Belirtileri

Uzman Psikolog Emin Kurtay, otizm belirtilerinin genellikle erken çocukluk döneminde ortaya çıktığına dikkat çekiyor. Bu belirtiler, sosyal, mesleki ve fonksiyonel alanlarda önemli bozulmalara yol açabilir. Ayrıca otizm, zihinsel engellilik, konuşma bozuklukları, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu gibi diğer teşhislerle karıştırılabilir.

Otizmin Risk Faktörleri

Emin Kurtay, "Geç yaşta ebeveyn olma, düşük doğum ağırlığı gibi etmenler otizm için çevresel risk faktörleri arasında yer almaktadır. Ancak otizmde bilinen en büyük risk faktörü genetiktir" diye belirtiyor. Bununla birlikte, otizmli çocukların çoğunun zekası yüksek olabilir ve sosyal iletişimdeki zorluklar yaşayabilir. Bazı otizmli bireyler, belirli alanlarda özel yeteneklere sahip olabilir.

Televizyon ve Otizm İlişkisi

Kurtay, televizyonun otizme neden olmadığını, ancak sosyal etkileşim için gerekli olan karşılıklılık geliştirmesine engel olabileceğini belirtiyor. Televizyon izlemek yerine, çocuklarla etkileşimde bulunarak, onların karşılıklı sosyal becerilerini geliştirmelerine yardımcı olunmalıdır.

Otizmin Tedavisi

Otizm tedavi edilebilen bir durumdur. Tıbbi destek, otizmle ilişkili semptomların şiddetini azaltabilir. Uzman Psikolog Kurtay, otizm tedavisinde ilaç tedavisinin yanı sıra özel eğitim ve rehabilitasyonun da önemli olduğunu vurguluyor. Çocukların, otizm belirtilerini hafifletecek ilaçları sadece uzman bir doktordan alması gerekmektedir. Ayrıca, özel eğitim programları ile çocukların temel iletişim ve öz bakım becerilerini geliştirmeleri teşvik edilmelidir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER