Yaşam

Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenmenin Püf Noktaları

Oruç tutarken sağlıklı kalmanın yolları nelerdir? SANKO Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Baştemir, Ramazan ayında dikkat edilmesi gereken beslenme taktiklerini açıklıyor.

Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenmenin Püf Noktaları
08-03-2024 09:54
GAZİANTEP

Ramazan, manevi yenilenme ve kendini disipline etme fırsatı sunarken, bu dönemde sağlıklı beslenme alışkanlıklarının korunması da büyük önem taşıyor. SANKO Üniversitesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Mehmet Baştemir, oruç tutmanın sağlıklı bireyler için faydalarına dikkat çekerken, doğru beslenme yöntemlerine vurgu yapıyor.

Oruç ve Sağlık Üzerine Etkileri

Prof. Dr. Baştemir'e göre, oruç tutan sağlıklı kişilerde koroner kalp hastalığı riski ve kalp damar sisteminde pıhtılaşma sorunları azalmakta, ayrıca iyi kolesterol seviyeleri yükselmekte. Ancak, bu olumlu etkilerin sağlanabilmesi için doğru beslenme alışkanlıklarının benimsenmesi gerekiyor.

İftarda ve Sahurda Nelere Dikkat Edilmeli?

Sıvı gıdalarla orucu açmanın önemine değinen Prof. Dr. Baştemir, çorba, hoşaf ve komposto gibi seçenekleri öneriyor. İftarda aşırı ve kontrolsüz yemeğin zararlarına işaret ederek, hafif ve dengeli bir başlangıç menüsü önerisinde bulunuyor. Kızarmış, ağır ve yağlı gıdalardan kaçınmanın yanı sıra, lif oranı yüksek gıdaların tüketiminin kabızlık problemine karşı önleyici olduğunu belirtiyor.

“İnsan beyni yemekten 15-20 dakika sonra doyma komutu verir. Bu süre zarfında hızlı ve yüksek enerjili besinler tüketmek, kilo alımını kaçınılmaz kılar.” - Prof. Dr. Mehmet Baştemir

Sağlık Sorunları Olanlar İçin Oruç Uyarıları

Sağlık sorunları olan bireylerin oruç tutarken ekstra dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Baştemir, özellikle kronik hastalıkları olanların doktorlarına danışmadan oruç tutmamaları gerektiğinin altını çiziyor. Kalp yetersizliği gibi ciddi sağlık sorunları olanlar için oruç tutmanın riskli olabileceğini belirtiyor.İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER