Sağlık

Romatizma Hastaları İçin Beslenme Rehberi: Kalsiyum ve D Vitamini Ön Planda

Romatoid Artrit Hastalığında Beslenme Nasıl Olmalı? Uzmanından Önemli Açıklamalar

Romatizma Hastaları İçin Beslenme Rehberi: Kalsiyum ve D Vitamini Ön Planda
30-01-2024 09:35

Romatoid Artrit ve Beslenmenin Önemi

Medical Point Gaziantep Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Özlem Güleçoğlu, Romatoid Artrit (RA) hastalarının beslenmesinin önemine dikkat çekti. Güleçoğlu, "Romatoid Artrit, eklemleri etkileyen kronik ve sistemik bir hastalıktır. Hastaların beslenme alışkanlıklarını değiştirmeleri, hastalığın inflamatuvar süreçlerini yavaşlatabilir, eklem ağrılarını azaltabilir ve yaşam kalitesini artırabilir" dedi.

Diyetin Rolü ve Önerilen Besinler

Uzman Diyetisyen, RA hastalarının beslenme düzeninde yapılacak değişikliklerin hastalığın semptomlarını hafifletebileceğini ve ilaç yan etkilerini azaltabileceğini belirtti. "Artan metabolizma hızını dengelemek ve protein katabolizmasını önlemek için enerji ve protein alımını artırmak gerekmektedir" diyen Güleçoğlu, besin çeşitliliğine, yağ ve kolesterol alımını sınırlandırmaya, tam tahıl ürünleri, sebze ve meyve tüketimine, tuz ve şeker alımının kısıtlanmasına, işlenmiş besinlerden uzak durulmasına, kalsiyum içeren gıdalar ve minerallerin düzenli tüketimine vurgu yaptı. Ayrıca A, C vitaminleri ve Selenyum gibi antioksidan besin ögelerinin, Folat ve B12 vitamin desteklerinin önemine değindi.

Romatoid Artrit Hastaları İçin Önerilen Günlük Besin Tüketimi

Güleçoğlu, RA hastaları için günlük besin tüketimi önerilerinde bulundu. "Günlük 6-10 porsiyon kadar tahıl, şeker içeren besinlerin az tüketilmesi, zeytinyağı ve zeytinyağlı besinler, günde 200 ml kadar süt, haftada 4-6 kase yoğurt, haftada 4-6 porsiyon yağı azaltılmış peynir, haftada iki kez yumurta, günlük 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi önerilmektedir" dedi.

Kortikosteroid Kullanan Hastalar İçin Özel Diyet Önerileri

Tedavide kortikosteroid kullanan hastalar için özel diyet önerileri de sunan Güleçoğlu, bu hastaların tuzlanmış ve tütsülenmiş etlerden (jambon, sosis, salam), tuz eklenerek hazırlanan besinlerden (turşu, zeytin), bulyon, çeşnili tuzlar, soslar, konserve sebzeler, hazır çorbalar tüketmemeleri gerektiğini belirtti. Ayrıca ilaç kullanımına bağlı olarak oluşabilecek potasyum kaybını dengelemek için muz, kavun, kuru erik, erik suyu, patates, domates, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagillerin tüketilmesi önerildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER