Gündem

Sağlıklı Beslenme ve Kilo Kontrolü İçin Öneriler

Özel Hatem Hastanesi Uzmanından Kış Beslenmesi Tavsiyeleri

Sağlıklı Beslenme ve Kilo Kontrolü İçin Öneriler
27-12-2023 13:38

Gaziantep Özel Hatem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Merve Aytaç Kılınç, kış mevsiminde sağlıklı beslenme ve kilo kontrolü konusunda önemli tavsiyelerde bulundu. Kılınç, kış aylarında mevsim değişikliğiyle birlikte artan hastalıklar, stres ve düzensiz beslenmenin bağışıklık sistemini ve metabolizmayı olumsuz etkilediğini belirtti. Peki, kış aylarında nasıl beslenmeliyiz ve sağlığımızı nasıl koruyabiliriz?

Bağışıklık Sistemini Destekleyen Besinler

"Kış mevsiminde enfeksiyonlara karşı vitamin ve minerallerden zengin beslenerek bağışıklık sistemimizi desteklemeliyiz." - Dyt. Merve Aytaç Kılınç

Kılınç, A, C ve E vitaminleri açısından zengin turunçgiller, havuç, brokoli, kabak, yeşil biber, karnabahar, Brüksel lahanası, maydanoz, roka, tere, mandalina, greyfurt ve portakal gibi sebze ve meyvelerin sofralardan eksik edilmemesi gerektiğini vurguluyor.

Fiziksel Aktivitenin Azalması ve Kilo Kontrolü

Kılınç, kış aylarında fiziksel aktivitenin azalması ve yağlı, şekerli gıdalara yönelimin artması sebebiyle kilo artışının meydana gelebileceğini belirtiyor. Sağlıklı atıştırmalıklar ve öğün düzenine dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Kış Mevsiminin Vazgeçilmezi: Balık Tüketimi

Kılınç, omega-3 deposu olan balığın, kalp damar hastalıkları riskini azaltmada ve kolesterol yüksekliği gibi rahatsızlıklara karşı koruyucu etkisi nedeniyle haftada 1-2 gün tüketilmesini öneriyor.

Su Tüketiminin Önemi

Hava soğukluğu nedeniyle su tüketiminin azalabileceğini belirten Kılınç, vücut fonksiyonlarının düzenli çalışması için günde en az 2-2.5 litre su tüketiminin önemli olduğunu ifade ediyor.

Sağlıklı Yaşam İçin Kış Beslenme Önerileri

Kılınç, yılbaşı sofrasında aşırıya kaçılması durumunda ertesi gün su içmeye ve kalori içeriği düşük, besin değeri yüksek kahvaltı yapmaya başlanması gerektiğini belirtiyor. Açık havada yürüyüş yaparak vücudu ödüllendirmek ve düzenli fiziksel aktivite yapmak da sağlıklı yaşam için önem taşıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER