Gündem

Sahipsiz Hayvanlara Yönelik Kanun Teklifi Komisyonda Tartışmalı Geçti

Sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeleri içeren kanun teklifinin TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda kabul edilen ilk 3 maddesi hangi değişiklikleri getiriyor? Yeni düzenlemeler hayvanseverler ve muhalefet tarafından nasıl karşılandı?

Sahipsiz Hayvanlara Yönelik Kanun Teklifi Komisyonda Tartışmalı Geçti
18-07-2024 12:00
ANKARA

Komisyonda 18 Saat Süren Görüşmeler

AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Vahit Kirişci başkanlığında toplanan Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda görüşüldü. Sık sık tartışmalara sahne olan toplantıda teklifin ilk 3 maddesi kabul edildi.

"İnsan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla" ifadesi Kanun'un amaçlarına eklendi.

Bu değişiklikle birlikte, sahipsiz hayvanların sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunluluğu getirildi. Ayrıca, "sahipli hayvan" ve "sahipsiz hayvan" kavramları açık bir şekilde tanımlandı.

Yeni Düzenlemeler Neler Getiriyor?

Kanun teklifi, mevcut "yakala-kısırlaştır-sal" metodunun kaldırılması nedeniyle hayvan bakımevi tanımında uyum değişikliği yapıyor. Yeni tanıma göre, hayvan bakımevleri, "Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği tesisler" olarak tanımlanıyor.

Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların bakımevlerine toplanarak rehabilite edilmesi ve sahiplendirilinceye kadar bakılması zorunluluğu getiriliyor. Bu nedenle, bakımevleri dışında bir hayvana bakmanın yasal sorumluluğunu almak suretiyle sahiplenme ilkesi kabul ediliyor. Ayrıca, "Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir." ifadesi Kanun'dan çıkarılıyor.

Görüşmelerde Muhalefet Tepkili

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, düzenlemenin yasallaşması durumunda bile CHP'li belediyelerin bu kanuna uymayacağını belirtti. Hayvan barınaklarının yetersizliğine dikkat çeken Sarıbal, "Rehabilite edilsin veya edilmesin, yeteri kadar barınak olmadığını hepimiz biliyoruz. Yeni barınaklar açarak bütün hayvanları toplamanız mümkün değil." dedi.

- Saadet Partisi Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç "Barınaklar sahipsiz hayvanlar için çözüm olmakta çok yetersizdir. Bu barınaklar hayvanların yaşam kalitesini düşüren ve zaman zaman işkence haline gelen yerlerdir." 

DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Ferit Şenyaşar, Türkiye'deki barınakların kapasitesinin 105 bin olduğunu, ancak 4 milyona ulaştığı söylenen sahipsiz hayvan sayısının barınaklarda tutulmasının mümkün olmadığını kaydetti. Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, teklifle kedilerin de sahipsiz hayvanlar kategorisine alındığını belirterek, "Siz bu kedilerden ne istiyorsunuz? 4 milyon sahipsiz hayvanı barınaklara alacağınızı ifade ediyorsunuz? Bunu nasıl yapacaksınız?" diye sordu.

Teklifin Devamı Gelecek

Teklif sahibi AK Parti Rize Milletvekili Harun Mertoğlu, resmi rakamlara göre yaklaşık 1 milyon 410 bin 858 kediye çip takıldığını belirterek, "Biz kanun gerekçesinde zarar veren hayvanlarla ilgili düzenleme yapıyoruz. Kediler zarar vermediği için şu anda gündemde değil." dedi.

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, CHP'li belediyelerin ötanazi uygulamasını asla gerçekleştirmeyeceğini belirterek, yol yakınken yasa teklifinin geri çekilmesini istedi. Saadet Partisi Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç, hükümetin sahipsiz hayvanlar konusunda başarısız olduğunu ve çareyi barınaklarda aradığını, sorumluluğu ise yerel yönetimlere bıraktığını anlattı.

- CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer "Yasa teklifi, toplanan hayvanların imha edilmesine yol açacak. Bu doğaya, insana ve yaşama saygısızlıktır." 

Komisyonun 18 saat süren görüşmelerinde muhalefet milletvekilleri sağlıklı çalışma koşullarının kalmadığını belirterek ara verilmesini istedi. Bazı milletvekilleri sıralara vurarak tepkilerini dile getirdi. Komisyon Başkanı Kirişci, görüşmelere 22 Temmuz Pazartesi günü devam edileceğini belirterek toplantıyı kapattı.

Sonuç ve Beklentiler

Sahipsiz hayvanlara yönelik kanun teklifinin TBMM'de kabul edilen ilk 3 maddesi, hayvan hakları savunucuları ve muhalefet milletvekilleri tarafından eleştiriliyor. Yeni düzenlemelerin sahipsiz hayvanların yaşam kalitesini nasıl etkileyeceği, bu düzenlemelerin uygulamada nasıl sonuçlar doğuracağı merakla bekleniyor. 22 Temmuz'da devam edecek görüşmelerde daha fazla değişiklik ve tartışma yaşanması bekleniyor.AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER