Gündem

Şanlıurfa'da Çıkarılan Neolitik Döneme Ait 81 Eser İlk Kez Teşhir Edilecek

Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi'nde, Neolitik Döneme Ait 81 Eser Görücüye Çıkacak

Şanlıurfa'da Çıkarılan Neolitik Döneme Ait 81 Eser İlk Kez Teşhir Edilecek
14-02-2024 12:43
ŞANLIURFA

Şanlıurfa'da, tarihi zenginliklerle dolu bir koleksiyonun sergilendiği Arkeoloji Müzesi, neolitik döneme ait 81 eseri ilk kez teşhir edecek. Peki, bu eserler hangi döneme ait ve nasıl keşfedildi?

Müzede İlk Kez Sergilenecek Eserler

Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi, neolitik döneme ait pek çok önemli eseri bünyesinde barındırıyor. Ancak, Taş Tepeler projesi kapsamında bulunan ve daha önce sergilenmemiş olan 81 eser, müzenin yeni açılacak bölümünde ilk kez ziyaretçilerle buluşacak. Peki, bu eserler arasında neler var?

"Müzede sergilenecek eserler arasında Göbeklitepe'nin 'D yapısında' bulunan, yüzeyinde boya kalıntıları görülen kireç taşından yapılmış 'yaban domuzu' ve 'kızıl akbaba' heykelleri, insan heykeli ve boncuklardan yapılmış süs eşyaları bulunuyor." - Şanlıurfa Müzesi Müdürü Celal Uludağ

Dünyanın En Eski Boyalı Heykeli: Yaban Domuzu

Neolitik döneme ait eserler arasında dikkat çekenlerden biri, Göbeklitepe'deki 'D yapısında' bulunan ve boyalı domuz heykeli. Bu heykel, neolitik çağdan günümüze ulaşan dünyanın en eski boyalı heykeli olarak önem taşıyor. Peki, bu heykelin keşfi nasıl gerçekleşti?

Dünya Neolitik Kongresi Şanlıurfa'da

Şanlıurfa'nın tarihi ve arkeolojik zenginlikleri, 2024 yılında düzenlenecek Dünya Neolitik Kongresi'ne ev sahipliği yapacak. Bu kongre, neolitik döneme ait eserlerin keşfi ve araştırmaları açısından ne gibi önemler taşıyor? AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER