Gündem

Şanlıurfa’nın Son Kazaz Ustası

Mehmet Emin Güngör, geleneksel kazazlık mesleğini nasıl sürdürüyor? Bu değerli sanatın yok olmaması için ne gibi adımlar atılması gerekiyor?

Şanlıurfa’nın Son Kazaz Ustası
20-08-2024 13:15

Şanlıurfa’da 82 yaşındaki kazaz ustası Mehmet Emin Güngör, 75 yıldır sürdürdüğü mesleğini yaşatmaya çalışıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Geleneksel El Sanatları Sanatçısı unvanına sahip olan Güngör, mesleğinin yok olmaması için çaba sarf ederken, yeni nesillere bu kadim sanatı aktarmak istiyor. Ancak günümüzde bu zanaatı devam ettirecek çırak bulmakta zorluk çekiyor.

Kazazlık Mesleğine Adım Atış ve İlk Yıllar

Mehmet Emin Güngör, henüz 7 yaşındayken arkadaşlarını örnek alarak bir ustanın yanında kazazlık mesleğine ilk adımını attı. 12 yaşına geldiğinde mesleğin tüm inceliklerini öğrenen Güngör, ustasının güvenini kazanarak dükkana ortak edildi. Güngör, o yıllarda kazazlık mesleğinin kuyumculuktan daha kazançlı ve saygın bir meslek olduğunu belirtiyor. Şanlıurfa’da bir zamanlar 50’ye yakın kazaz ustası bulunurken, günümüzde bu zanaatı sürdüren tek kişi olarak kalmış.

Geleneksel El Sanatlarının Yaşatılması

Güngör, Balıklıgöl Yerleşkesi'ndeki Şanlıurfa Valiliği Rızvaniye El Sanatları Külliyesi'nde kendisine tahsis edilen dükkanda çalışmaya devam ediyor. Yaptığı ürünler, vatandaşlar tarafından beğeniyle karşılanıyor ve satılıyor. Ancak Mehmet Emin Usta, bu sanatın yalnızca kendisiyle sınırlı kalmasından endişe duyuyor. Oğluna da mesleği öğretmiş olmasına rağmen, yeni çıraklar yetiştirme konusunda büyük bir ihtiyaç olduğunu vurguluyor.

Kazazlık Mesleğinin Zorlukları ve Geleceği

Güngör, kazazlık mesleğinin yok olmaya yüz tutmuş olmasından dolayı üzüntü duyuyor. Özellikle gençlerin bu sanata ilgi göstermemesi ve çırak bulamamasının mesleğin devamlılığını tehlikeye attığını belirtiyor. Buna rağmen, her sabah dükkanını açarak, mesleğini sürdürmeye devam ediyor. Yaşı ilerlediği için başka şehirlere gidip kurs verme tekliflerini reddetmek zorunda kalan Güngör, bu sanatı öğretebileceği gençleri bekliyor.

Mesleğin Son Temsilcisi Olarak Desteğe İhtiyaç

Mehmet Emin Güngör, yetkililerin ve ilgililerin desteğiyle bu mesleği yeni nesillere aktarmak istiyor. "Bu iş altın bileziktir," diyen Güngör, bu sanatı öğrenen birinin geçim sıkıntısı çekmeyeceğini vurguluyor. Tek dileği, bu kadim sanatın kendiyle birlikte mezara gitmemesi ve gelecek nesillere aktarılması. Bu konuda yetkililerden destek bekleyen Güngör, mesleğinin son temsilcisi olarak bu sanatı yaşatmaya kararlı.

Yabancı Turistlerin İlgisi ve Geleceğe Dair Umut

Güngör’ün yaptığı kazazlık ürünleri, yerel halk kadar yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor. Özellikle Çin ve Japonya’dan gelen turistler, bu el yapımı ürünlere büyük ilgi gösteriyor. Mehmet Emin Güngör, bu ilgiyi görmenin kendisine umut verdiğini ve bu sanatın hak ettiği değeri görmesi için çalışmaya devam edeceğini belirtiyor. Yine de, bu zanaatın devamlılığı için genç nesillerin ilgisini çekmek gerektiğinin altını çiziyor.

"Türkiye'de bu sanatı benden başka yapan kalmadı, bu işin son temsilcisiyim. Bana destek verilirse 5-10 öğrenci gönderirlerse onlara mesleğin inceliklerini öğretirim çünkü bu meslek altın bileziktir." AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER