Gündem

Şanlıurfa'nın Turizm Değeri Taş Tepeler Projesi ile Artırılıyor

Şanlıurfa'da tarih yeniden mi yazılıyor?

Şanlıurfa'nın Turizm Değeri Taş Tepeler Projesi ile Artırılıyor
27-06-2024 13:15
ŞANLIURFA

Şanlıurfa, Göbeklitepe ve Karahantepe'nin de bulunduğu 12 ayrı alanda yürütülen Taş Tepeler Projesi ile dünya çapında dikkat çekiyor. Bu projeyle neolitik döneme ışık tutularak, Şanlıurfa'nın turizm potansiyeli artırılmak isteniyor.

Neolitik Dönem Araştırmaları

Taş Tepeler Projesi, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı'nın önderliğinde, yaklaşık 100 kilometrelik bir alanda gerçekleştiriliyor. Bu kapsamda Göbeklitepe, Karahantepe, Çakmaktepe, Sayburç, Ayanlar, Sefertepe, Gürcütepe, Harbetsuvan, Yeni Mahalle, Kurt Tepesi, Mendik ve Yoğunburç kazı alanlarında yoğun arkeolojik çalışmalar yapılıyor.

- Gökhan Yazgı Dünyada bu çapta bu kadar multidisipliner bir çalışmanın yapıldığı başka bir yer yok, başka bir devlet de yok, başka bir alan da yok.

Dünya Neolitik Kongresi Şanlıurfa'da

Göbeklitepe ve Karahantepe'nin dünya genelinde bilinirliği arttıkça, Şanlıurfa'nın önemi de giderek artıyor. Bu yıl Kasım ayında Şanlıurfa'da Dünya Neolitik Kongresi düzenlenecek ve dünyanın dört bir yanından önemli bilim insanları burada ağırlanacak. Bu kongre, Taş Tepeler Projesi'nin ne kadar özel ve önemli bir çalışma olduğunu bir kez daha gözler önüne serecek.

THY'nin Tanıtım Desteği

Türk Hava Yolları (THY) ve Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında yapılan sponsorluk anlaşmasıyla proje daha geniş kitlelere tanıtılacak. THY'nin dünya çapındaki tanıtım faaliyetleri sayesinde, Şanlıurfa'ya daha fazla turist çekilmesi hedefleniyor.

- Gökhan Yazgı Türk Hava Yolları bir dünya markası, Taş Tepeler Projesi de dünyaya artık mal olmuş bir proje.

Şanlıurfa Alan Başkanlığı

Şanlıurfa'da bulunan 12 ayrı kazı alanında gün yüzüne çıkarılan eserler, Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor. Ayrıca, kentin turizm değerlerini tek çatı altında toplamak amacıyla Şanlıurfa Alan Başkanlığı'nın kurulumu için çalışmalar sürüyor. Bu başkanlık sayesinde, Urfa'nın tarihi ve kültürel mirası daha planlı ve kontrollü bir şekilde korunacak.

Yakın zamanda da kanunlaşarak bundan sonraki Urfa'yı hep birlikte daha planlı bir şekilde daha kontrollü bir şekilde tarihine ve kültürüne hep birlikte sahip çıkacak bir modelle hayata geçirmeye çalışıyoruz. - Gökhan Yazgı

Taş Tepeler Projesi, Şanlıurfa'nın neolitik dönemden günümüze uzanan zengin tarihini dünya ile buluşturuyor. Proje, multidisipliner çalışmaları ve uluslararası işbirlikleri ile örnek teşkil ediyor.AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER