Yaşam

Sednaya Hapishanesi’nde 21 Yıl Riyad Avlar’ın Baas Zulmüyle Dolu Hikayesi

Baas rejiminin acımasız yüzü Riyad Avlar’ın gözünden nasıl bir tablo çiziyor? 21 yıllık hapishane hayatı ona neler öğretti?

Sednaya Hapishanesi’nde 21 Yıl Riyad Avlar’ın Baas Zulmüyle Dolu Hikayesi
13-12-2024 15:00
GAZİANTEP

Gençlik Hayallerinden İşkenceye: Riyad Avlar’ın Tutuklanma Hikayesi

Riyad Avlar, 1995 yılında henüz 19 yaşındayken dil eğitimi için Hatay’dan Suriye’nin Halep kentine gitti. Ancak Türkiye adına casusluk yaptığı iddiasıyla Suriye istihbaratı tarafından gözaltına alındı. İki yıl boyunca yerin altında, karanlık bir hücrede çeşitli işkencelerden geçirildi ve sonrasında Sednaya Hapishanesi’ne konuldu. 2017 yılında özgürlüğüne kavuşana dek tam 21 yılını bu hapishanede geçirdi.

“Baas Rejimi Tarihin En Feci Diktatörlüğüydü”

Avlar, Beşar Esad ve babası Hafız Esad dönemlerini kapsayan mahkumiyet yıllarını, *“Baas rejimi yakın tarihimizin en feci diktatör rejimiydi. Halkını acımasız bir şekilde katleden bir rejimdi”* sözleriyle tanımladı. Gözaltı sürecinde ağır fiziksel, psikolojik ve cinsel işkencelere maruz kalan Avlar, işlemediği suçları kabul etmeye zorlandı ve zorla evraklara parmak bastırıldı.

Hapishane Şartları: Hayatta Kalma Mücadelesi

Sednaya Hapishanesi’ndeki yaşam koşulları Avlar’ın anlatımlarına göre tam anlamıyla insanlık dışıydı. Yemeklerin yetersiz ve yenilemeyecek durumda olduğunu belirten Avlar, *“Hayatta kalabilmek için mücadele ediyorduk. Hücreler karanlık, kirli ve izoleydi”* diyerek yaşadığı zorlukları dile getirdi. 15 yıl boyunca ailesinden haber alamayan Avlar, bu süreçte psikolojik işkencenin de en ağır biçimde uygulandığını ifade etti.

Özgürlüğüne Kavuşma ve Dernek Çalışmaları

2017 yılında Gaziantep’e dönen Avlar, Sednaya Hapishanesi’ndeki Tutuklular ve Kayıp Kişiler Derneği’ni kurarak Suriye’de kaybolan kişileri bulmak için çalışmalar başlattı. Aynı zamanda Sivil Hukuk Derneği’nde aktif olarak görev yapıyor. Avlar, adalet arayışında olduğunu ancak intikam peşinde olmadığını vurguluyor: *“Benim yaşadığım acıları kimsenin yaşamasını istemem, hatta bana işkence yapanların bile.”*

Görülmeyen Yıllar ve Ailesiyle İlk Karşılaşma

Avlar, 15 yıl boyunca ailesinin kendisinden haber alamadığını ve umut tacirlerine para ödemek zorunda kaldığını söyledi. İlk kez 2010 yılında ailesine ulaştığında, özgürlük için hala yedi yıl beklemesi gerekti. Ailesiyle ilk buluşmasını anlatırken, *“Annem beni kokladı. Yıllar sonra baba olunca bu kokunun ne kadar önemli olduğunu anladım”* ifadeleriyle duygusal anlar yaşadığını belirtti.

Baas Zulmüne Karşı Adalet Çağrısı

Suriye’deki zulümlerin tekrar yaşanmaması için muhasebe yapılması gerektiğini söyleyen Avlar, *“Suriye halkı özgürlüğü hak ediyor”* dedi. Baas rejiminin düşüşünü görmekten mutluluk duyduğunu dile getiren Avlar, *“Bize işkence edenlerin kaçışlarını izlemek bile bir adalet duygusu veriyor”* sözleriyle geçmişle yüzleşmenin önemine vurgu yaptı.İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER