Ekonomi

Silopili çiftçi, bölgede ilk yer altı damlama sistemini kurdu

bir çiftçi, bölgedeki 245 dönümlük zeytinlik bahçesinde yer altı damlama sistemini hayata geçirerek büyük bir ilke imza attı. Peki, bu sistem neden bu kadar öz...

Silopili çiftçi, bölgede ilk yer altı damlama sistemini kurdu
24-10-2023 15:57


Silopili Çiftçi, Bölgede İlk Yer Altı Damlama Sistemi Kurulumunu Gerçekleştirdi

Yenilikçi Çiftçinin Öncülüğü: Yer Altı Sulama Sistemi

Silopi'nin Özgen köyünde zeytin yetiştiriciliği yapan Serdar Soysal, 245 dönümlük arazisinde yer altı damlama sistemini kurarak, toprağın 40 santim derinliğindeki borularla ağaç köklerini beslemeye başladı. Bu yöntemle, zeytin ağaçlarının su ihtiyacı çok daha verimli bir şekilde karşılanıyor.

Su Tasarrufu ve Verimlilikte Artış

Soysal, yeni sulama sistemi sayesinde ürünlerin su ihtiyaçlarını en uygun zaman ve miktarla kök bölgesine ilettiğini belirtti. Bu sayede hem su tasarrufu sağlandığını hem de ürünlerin daha verimli hale geldiğini vurguladı.

Sistem Üzerine Soysal'ın Açıklamaları

Serdar Soysal, kurduğu bu sistemin pek çok avantajı olduğunu dile getirdi:

“Daha önce iz sulama sistemimizi yer üstü damlama sistemi olarak yapıyorduk. Her yıl boruları kaldırıp indirmek zorunda kalıyorduk. Şuanda yer altı sulama sistemine geçiş yaptık. Hem elektrikten, hem sudan, hem de işçilikten tasarruf ediyorsunuz. Uzaktan da bu sisteme müdahale edebiliyorsunuz. İlk etapta kurulum maliyeti yüksek görünse de, uzun vadede çiftçi rahatlıyor. Tüm çiftçilere tavsiye ediyorum.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER