Gündem

O İlde 25 Bin Gence Yüzme Öğretilmesi Hedefleniyor

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın başlattığı proje ile Şırnak’ta yüzme bilmeyen kalmayacak mı?

 O İlde 25 Bin Gence Yüzme Öğretilmesi Hedefleniyor
21-07-2024 10:00
ŞIRNAK

Yüzme Bilmeyen Kalmasın Projesi

Şırnak’ta, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 2018’de başlattığı "Yüzme Bilmeyen Kalmasın Projesi" hız kesmeden devam ediyor. Bu yılki hedef, 25 bin gence yüzme öğretmek. Proje kapsamında şimdiye kadar 10 yarı olimpik havuzda 85 bini aşkın kişiye ulaşıldı. Bu projeyle, yüzme bilmeyen kimsenin kalmadığı bir Şırnak hedeflenirken, daha sağlıklı ve aktif bir yaşamın kapıları aralanıyor.

Geçmişteki Başarılar ve Gelecek Hedefler

2023-2024 sezonunda 16 bin kişiye yüzme öğretildiğini belirten Şırnak Gençlik ve Spor İl Müdürü Abdullah Ayar, 2024-2025 sezonunda hedeflerinin 25 bin kişiye ulaşmak olduğunu söyledi. Ayar, "Yüzme Bilmeyen Kalmasın Projesi, bakanlığın pilot projesi ve çok faydalı oldu. Son 6 yılda 80 bin civarında çocuğumuz yüzmeyi öğrendi," dedi.

"Geçen sene sadece 16 bin 500 gencimiz ilk defa yüzmeyi öğrendiler. Hedefimiz bu sene en az 25 bin. Çünkü 10 tane havuzumuz var. 5’i kapalı 5’i açık olmak üzere. 17 antrenör, 23 cankurtaran var. Bakanlığımız, 2024 yılını hareketlilik yılı olarak ilan etti. Tüm personelimiz hazırlıklarını yaptı. Havuzlarımız çok iyi durumda,"

şeklinde konuştu.

Milli Takıma Oyuncu Yetiştirme Hedefi

Şırnak’ta milli takım yetkilileriyle diyalog halinde olduklarını belirten Ayar, hedeflerinin milli takıma oyuncu yetiştirmek olduğunu belirtti. "Milli takıma şu an 1 sporcumuz seçilmek üzere, barajları geçmiş durumda. 10’a yakın sporcumuz da yakın zamanda milli takımlarımızda kendini gösterecek. Bu arada engelli bireylerimiz de yoğun bir şekilde havuzlarımızdan faydalanmaktadır," diye ekledi.

"Yürümekte zorlanan engelli çocuklarımız bugün havuzlarımızda başarılı bir şekilde yüzmekteler. Kendi kategorilerinde onları da milli takıma empoze etmeye çalışıyoruz. Yetkililer ile de diyalog halindeyiz,"

dedi.

Boğulma Vakaları Neredeyse Sıfıra İndi

Havuzlardaki bu ilginin, boğulma vakalarını neredeyse sıfıra indirdiğini ifade eden Ayar, "Nehirlerimizde, akarsularımızda, özellikle Cizre’de boğulma vakalarını çok yakından görüyorduk. Ama son 2 yılda bakanlığımızın hamleleri ile beraber bu vakalar yok denecek kadar azaldı," dedi. Çocukların yüzme öğrenirken güvenlik içinde olduklarını belirtti.

"Çocuklarımız bir yandan yüzerken, diğer yandan güvenlik içinde kontrol ve tedbir içinde antrenörlerimiz ile birlikte hem de bilimsel olarak yüzmeyi öğrendiler. Öğrenmeye de devam edecekler. Bakanlığımızın çalışmaları büyük önem arz ediyor,"

şeklinde konuştu.

Çocukları Kötü Alışkanlıklardan Uzak Tutma Çabası

Şırnak Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Yüzme Antrenörü Hasan Çelik, projenin başarıyla devam etmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini ve bu yıl daha fazla kişiye ulaşmayı hedeflediklerini belirtti. Çelik, "Her sene il ve ilçelerimiz dahil Yüzme Bilmeyen Kalmasın Projesi’nde haftanın 5 günü çocuklara, gençlere, kızlar ve kadınlara yüzme eğitimi veriyoruz," dedi.

"İlçelerimiz dahil geçen sene 2023-2024 sezonu içerisinde yaklaşık 16 bine yakın kişiye yüzme eğitimi verdik. Bu sene de şu anda 1 ay içerisinde bine yakın kaydımız var ve bu kayıtlara şu anda devam ediyoruz. Projemiz yaz kış devam ediyor. Amacımız çocuklarımızı kötü alışkanlıklardan uzak tutmak, spora yönlendirmek,"

şeklinde konuştu.

Öğrencilerin Başarı Hikayeleri

Yüzme öğrencisi Muhammed Enes Ulusoy, haftanın 5 günü yüzme eğitimi aldığını ve aldığı eğitimlerle milli takıma seçilmeyi hedeflediğini belirtti. "Haftanın 5 günü yüzme eğitimi görüyoruz. Yarışmalarda başarı kazanmak için yüzme eğitimi alıyoruz," dedi.

"Burada mutluyuz. Hocalarımıza teşekkür ediyorum. Triatlonda veya yüzme branşında milli takıma seçilmek istiyorum,"

şeklinde konuştu. İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER