Gündem

Siverek Halkı Doktor İstiyor

Siverek Halkı Doktor İstiyor
06-02-2019 18:54

Şanlıurfa’nın yaklaşık 260 bin nüfuslu Siverek ilçesindeki doktor yetersizliği halkı mağdur ediyor. İlçedeki STK temsilcileri ve vatandaşlar yetkililere seslenerek doktor talebinde bulundu.Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre nüfusu 260 bine dayanan Siverek’te yaşanan doktor yetersizliği halkı mağdur ediyor.

Her gün en az 4 bin hastanın tedavi olmak için geldiği, 200 Yataklı Siverek Devlet Hastanesinde, bazı polikliniklerde doktor olmayışı ya da az olması halkı canından bezdirdi.

Siverek Devlet Hastanesi ayrıca konumundan dolayı sadece Sivereklilere değil; Viranşehir, Çermik, Hilvan, Kâhta ve Ergani’den gelen hastalara da bakmak zorunda kalıyor.

Siverek, Türkiye’de doğum oranın en yüksek olduğu kentlerden biri olmasına rağmen kadın hastalıkları polikliniğinde sadece bir kadım doğum uzmanı var. Diğer kadın doğum uzmanı doktor ise doğumhane servisinde bulunuyor.

Şanlıurfa ve Diyarbakır Büyükşehirlerinin tam ortasında olduğundan dolayı hemen hemen her gün trafik kazalarının yaşandığı ilçede beyin cerrahi doktoru yok.

Ayrıca K.B.B, Kardiyoloji, Psikiyatri, İntaniye, Biyokimya, Gögüs ve mikrobiyoloji bölümlerinde tek doktor ile hizmet veriliyor.

Siverekliler ilçelerindeki doktor yetersizliğine dikkat çekmek amacıyla #siverekdoktoristiyor adıyla sosyal medya üzerinden gündem oluşturarak sorunlarına dikkat çektiler.

İlçedeki siyasi parti, STK temsilcileri, gazeteciler ve vatandaşlar yaşadıkları doktor sıkıntısını İLKHA mikrofonlarına değerlendirdiler.

Siverek’i İl Yapma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Harun Kongül sorunları defalarca dile getirmelerine rağmen sonuç elde edemediklerini belirterek

Mevcut konumuz, Siverek Devlet Hastanesi’ndeki sağlık problemleridir. 267 bine dayanan nüfusumuz var. Siverek’te birçok kadro boş, yıllarca bunun dile getirdik.

Birçok sivil toplum örgütü ile görüştünüz zaten, sayısız talebimiz var ama hiçbir anlamda geri dönüşüm ya da cevap alamadık.

Kendinizde şahitsiniz, son dönemlerde yaşananlar, doğum vesilesi ile il dışına gidenler, çocuklarını hastaneye götüremeyenler

işitme testlerini bir buçuk yılda yapamayanlar, bunlarla ilgili ciddi anlamda problemler var. Sağlık problemlerinin bu seviyeye gelişinden problemlerin çözümünü bir şekilde varmamız lazım.

Sesimizi bir yerlere duyurmamız lazım, bunun için arkadaşlarla bir araya geldik, bunların artık sorun olmaktan çıkmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.

“Geçen haftalarda bir arkadaşımız, dostumuz hastasını doğum için Diyarbakır’a götürdü, dönüşte trafik kazası geçirip cenazesi geldi”

Siverek Terziler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Muhammed Hanifi ay halkın sağlık sorunları ile mücadele ettiğine değinerek

Konumuz hastane ile ilgili sağlıkla ilgili olduğundan dolayı maalesef halen enkaz olan kamburlaşmış sorunlarımız mevcut ve yeterli doktor bulamıyoruz.

Sağlıkta iyi bir seviyeye geldiğimizi biliyoruz ama maalesef Siverek’te bu verimi yeterince alamıyoruz. Bu sorunların giderilmesini istiyoruz.

Çevre ilçelerden gelen hastalara cevap veremeyecek durumdayız. Geçen haftalarda bir arkadaşımız, dostumuz hastasını doğum için Diyarbakır’a götürdü

dönüşte trafik kazası geçirip cenazesi geldi. Bunlar üzücü olaylardır, bunların önünün kesilmesi lazım, bu sorulara el atılması lazımdır.

Halkımız çok zor durumda kalıyor. Diyarbakır ve Urfa’ya gitmek zorunda kalıyor. Kendi hastanemiz büyüktür ama doktorlarımız yeterli gelmiyor.” diye konuştu.

“Devletimiz sesimizi duysun, bizi de insan yerine koysun”

Siverek Marangozlar Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mecit Yakar, doktor yetersizliği ile ilgili Sağlık Bakanlığına seslenerek

Artık sesimizi nasıl duyuracağız bilmiyoruz. Sizin aracılığınızla sesimizi duyurmak istiyoruz. Benim annem 20 yıldır hastadır.

Memlekette bırakmadığım yer kalmadı. Niye, benim hastanemde doktorum olmasında ben hastamı başka hastanelere götüreyim. Geçenlerde oğlum kaza geçirdi

Allah kimsenin başına vermesin. Oğlumu Siverek’te doktor olmadığından Urfa’ya götürmek istedim, Urfa’da hastane yok. Diyarbakır’da ise yer yok.

Elazığ’a götürmek istediler. En son bakıyorlar özel bir hastane buluyorlar. Kısacası anlatmak gerekirse niye burada hastane olmasında çocuklarımız yollarda ölsünler. Allah hepimizin yardımcısı olsun.

Devletimiz sesimizi duysun, bizi de insan yerine koysun.” dedi.Koskoca hastanede bir tek ultrason cihazı var, bir tek doktor var”

Siverek’i İl Yapma ve Kalkındırma Deneği Fahri Başkanı Koçali Aymaz ise basit sorunların bile çözülemediğine dikkat çekerek, “Siverek Devlet hastanemiz modern bir hastanedir.

Fiziki yapısı olarak çok büyük bir hastanedir. Siverek için de gerçekten önemli bir tesisimizdir. Yalnız içine baktığımız zaman maalesef içerisinde eksikler var.

Sorunlar bir türlü giderilmiyor, ilgisizlik var. Basit bir örnek vereyim. 2 yıl önce işitme engelliler test cihazı bozuldu, onarmak istediler ama onaramadılar.

İl Sağlık Müdürlüğü satın alacaktı, halen satın almadı. Bir test cihazı olmadığı için aylarca Siverek’teki hastalar Urfa’ya ve Diyarbakır’a test için gönderildi. Bu son aylarda artık test yapmaktan da vazgeçtiler. Test cihazı yok.

Koskoca hastanede bir tek ultrason cihazı var, bir tek doktor var. Tabii bütün bölümlerden hastalar oraya gönderiyorlar. 15 ile 20 gün hatta bir ay sıra bekleyenler var.

Benim bildiğim kadarıyla birçok doktorun hemen yanı başında ultrason cihazı var. Herhangi bir ultrasyona gönderme ya da servise gönderme sorunu yoktur.

Burada her nedense bir türlü ultrasyon sorunu bile çözülememiştir. Bu arada beyin cerrahımız hiç yok, göğüs hastalıkları doktoru bir tane var, kadın hastalıkları bir tane var 260 bin nüfusu bir kentte yeterli doktor yok.” İfadelerini kullandı.

“Eğer hastanemizde yeterli personel ve cihazlar olursa bu doktorlar içinde bir kolaylık sağlayacaktır”

Esnaf ve Gıda Odaları Başkanı Vahit Sevdalı, ise Siverek’te bir tek kadın doktorunun görev yaptığına vurgu yaparak, “Herkes bugün önce sağlık diyor.

Bu herkes için geçerlidir. Benim için de geçerlidir. Doktorlarında sağlıklı çalışması lazımdır. Eğer hastanemizde yeterli personel ve cihazlar olursa bu doktorlar içinde bir kolaylık sağlayacaktır.

Siverek’in 258 bin nüfusu var. Şanlıurfa’nın en kalabalık ilçesidir. Tarım, istihdam ve hububat seviyesi ile ön plana çıkmış bir ilçemizdir.

Bugün dediğimiz gibi bir tek doğum doktorunun olması yeterli gelir mi? Gelmez! Ne olur, vatandaş sıkışıyor, doktora kafa tutuyor.

Neden? Vatandaş sırada bekliyor, hamile bir kadın 3 ile 4 saat sırada bekliyor, bunun stresi ne olur düşünün.” diye konuştu.

“Ani müdahale yapamıyoruz çünkü beyin cerrahımız yok”

Gazeteci- Yazar Şükrü Dolaş ise Siverek’te doktorların fedakârca çalıştığına dikkat çekerek, “Son dönemlerde sağlık sorunlarımız gittikçe büyüyor.

Bunun en bariz örneği 200 yataklı devlet hastanemiz olmamıza rağmen uzman doktor ve yardımcı sağlık ekiplerimiz yetersiz kalıyor.

250 bin nüfusa dayandık ama sadece Siverek Devlet Hastanesi’nden Siverekliler faydalanamıyor. Adıyaman, Çermik ve Viranşehir’e bağlı sınır köylerden Siverek Devlet Hastanemize hastalar geliyor. Biz merkezi bir yerde, Diyarbakır ve Şanlıurfa Karayolunun tam ortasında bulunuyoruz.

Yaşanan trafik kazaları bize geliyor. Ani müdahale yapamıyoruz çünkü beyin cerrahımız yok. Diğer alanlarda yeterince sağlıkçı arkadaşımız yok.

Olanlar da büyük bir fedakârlıkla işlerini yapıyorlar. Onlara da Siverek halkı adına saygı duyduğumu belirtmek istiyorum. Zor şartlarda görev yapıyorlar bir doktor günde 100 hastaya bakması ne kadar sağlıklıdır?” dedi.

“Hamile bir bayan merdivenlerde doğurmak zorunda kaldı”

Dolaş, toplumda yaygın bir kanı oluşturmak istendiğine dikkat çekerek, “ Bize doktor verilmiyor, birileri gelen doktorları engelliyor, deniliyor.

Ben bunlara inanmıyorum. Hiçbir siyasi, hiçbir devlet yetkilisi, insanların acı içerisinde kıvranıp ölmesini istemez, hiçbir vicdan sahibi bunu kabul etmez. Şimdi bizim talebimiz özellikle kadın ve çocuk hastalıkları yönündedir

Çünkü nüfusumuzun büyük kısmı genç nüfustur. Siverek’te kadın, çocuk ve doğum hastanesi yok. Bu hastalar yeterli doktor olmadığı için genelde Şanlıurfa ve Diyarbakır’a gidiyorlar. Ben hastanede yattığım zaman bir olaya şahit oldum.

Hamile bir bayan merdivenlerde doğurmak zorunda kaldı. Hastayı acilden sedye ile asansörle çıkaracak personel olmadığından dolayı hamile kadın iki yakının kolunda yolda yürürken doğum yaptı.

Ben buna şahit oldum. Bu olayların yaşanmaması, bölge insanının, kendisine değer verildiğini hissinin oluşturulması gerekiyor

Ayrımcılık olmaması gerekiyor. İstanbul’daki bir kadın herhangi bir hastane ortamında doğum yapabiliyorsa, Siverek’teki kadına da bu imkânlar sağlanmalıdır.

Siverek’teki kadın benim İstanbul’daki kadından neyim eksiktir dememelidir. Bu vicdanı bir şeydir, çözüleceğini inanıyorum.” dedi.

“Türk doktorları gidip Afrika’da hizmet yaparken, ben doktorlarımızdan rica ediyorum. Bizi de Afrikalı görsünler”

Gönüllü doktorları zor şartlar altında çalışmayı öğrenmeleri için bölgeye davet eden Dolaş, “ Gönüllü olarak bu bölgede görev yapacak doktorlarımızı buraya çağırıyoruz.

Bizim insanımız çok fedakâr insanlardır. Evet, ufak tefek belki doktorlara karşı yanlışlar olmuştur. Bu yoğunluktan dolayı, doktorsuzluktan dolayı yaşanan olaylardır.

Yani temelinde sağlıkta yetersiz ekip ve donanım yetersizliğinden kaynaklanan olaylardır. Tartışmaların sebebi budur. Yani vatandaş acilde 2 saat serumunu kontrol edecek bir sağlıkçı bulamayınca isyan ediyor.

Bu durumun dönüşümü sağlık çalışanlarımıza oluyor. Bunun olmaması için personellerin getirilmesini istiyoruz.

Türk doktorları gidip Afrika’da hizmet yaparken, ben doktorlarımızdan rica ediyorum. Bizi de Afrikalı görsünler, rengimiz belki beyaz; ama hizmetimiz çok karadır. Ben rica ediyorum doktorlardan, vicdan sahibi doktorlar vardır. İnşallah sesimizi duyarlar.

Gönüllü olarak bu bölgeye gelirler. Bu bölgenin insanına sağlık getirirler onları hayata yaşama bağlarlar. Böylece hem sevap işlemiş olurlar, bir yerden de o mesleğinin zevkini almış olurlar. Zorlukları yaşayarak zor şartlarda bile ben mesleğimi yaptım, yapabiliyorum, demeleri için Siverek bir fırsattır.” Dedi.

“Maalesef 260 bin nüfuslu bir kentte sadece 2 tane kadın doğum doktoru bulunmaktadır”

HÜDA PAR Siverek İlçe Başkanı Abdulrahim Sımak ise yetkililere seslenerek, “En son açıklanan TUİK verilerine göre kentimizin nüfusu 260 bine dayanmıştır.

Maalesef 260 bin nüfuslu bir kentte sadece 2 tane kadın doğum doktoru bulunmaktadır. Bunlardan birisi polikliniğe diğeri de serviste bulunmaktadır.

Sıra almak isteten vatandaşlarımız haftalarca sıra beklemektedir. Bunun yanında hastanemizde çocuk ve beyin cerrahimiz yoktur.

Kardiyoloji, kulak burun boğaz ve göğüs hastalıklarında da sadece bir doktorumuz görev yapmaktadır. Yetkililerden bir an önce kentimizdeki doktor problemini çözmelerini talep ediyoruz.

“300 bin nüfuslu, Türkiye’nin en büyük ilçelerinden, 40 tane ilden de büyük olan Siverek’te doktor eksikliği var”

Ziraat Mühendisi Mustafa Pekşahin ise Siverek’teki doktor yetersizliğine dikkat çekmek amacıyla sosyal medyada gündem oluşturduklarına dikkat çekerek, “Bir haftaya yakındır bizim üzerimizde doldurduğumuz bir konu var. Siverek’te ciddi manada bir doktor eksikliği var.

Bunun için ne yapabiliriz bu sorunu nasıl gündeme getirebiliriz, diye düşündük. Devletimizin sağlık konusunda yapmış olduğu devrimler ortadadır. Sağlık alanında çok güzel gelişmeler oldu. Bizim devlet hastanemizde 200 yataklı bir devlet hastanesidir.

Siverek’te bize gelen şikâyetler de doktor eksikliğinden dolayı hastalarımızın Diyarbakır ve Şanlıurfa’ya sevk edildiği söylendi.

Biz de bunu gözlemlediğimiz zaman gerçekten de doktor eksiğimizi gördük. 300 bin nüfuslu Türkiye’nin en büyük ilçelerinden, 40 tane ilden de büyük olan Siverek’te doktor eksikliği var.

Bizde Siverek’in gerçekten doktor ihtiyacı olduğunu, Sağlık Bakanlığı ve Cumhurbaşkanımıza iletmek için dün akşam saat 21.00’de Twitter’da gündem oluşturduk. Bir saat boyunca Türkiye gündeminde kaldık.” Dedi.

“İnsanlarımız hastane yollarında hayatlarını kaybediyorlar”

Siverek Devlet Hastanesi’nde doktor olmayan ya da yetersiz olan bölümlere dikkat çeken Pekşahin, “Hastanemizde, kulak burun boğaz sadece bir tane doktorumuz var.

Kardiyoloji doktorumuz yok. Ciddi bir şekilde ihtiyacımız olan beyin cerrahi doktorumuz yok. Acil doktorlarımız yetersiz. Kadın doğum uzmanı çok az hâlbuki Siverek doğum oranı bakımından en fazla doğum oranı olan ilçelerde biridir.

Bizim devletimizden talebimiz her bir alanda en az 3 tane doktorun bulunması ve gerekli takibin yapılmasını istiyoruz. Her gün yaklaşık 4 bin tane hastamız devlet hastanesine giriş yapıyor. Bunların çoğu Şanlıurfa ve Diyarbakır’a sevk ediliyor.

İnsanlarımız hastane yollarında hayatlarını kaybediyorlar. Çocuklarımız doğmadan ölüyorlar, biz çocuklarımızın doğarken ölmesini değil doğarken güzel bir şekilde yaşamasını istiyoruz. Bizim beklentimiz temennimiz devletimizden Siverek’i doktorsuz bırakmasınlar.

“Sağlık Bakanlığı’nı defalarca aradım bir sonuç alamadım”

Vatandaşlardan Ferhat Bucak ise hastanedeki sorunlarla ilgili siyasileri aradığına dikkat çekerek, “Siverek Türkiye’nin büyük ilçelerinden biridir.

Bizim hastane problemimiz var. Sağlık Bakanlığı’nı defalarca aradım bir sonuç alamadım. Sayın Milletvekilimiz M. Kasım Gülpınar ve Ak Parti eski İlçe Başkanı İlhan Çelik’i aradım, tamam dediler, herhangi bir sonuç alamadım. Hastanemizde beyin cerrahımız yok, doğum doktoru bir tanedir.

Kardiyoloji doktorumuz bir tanedir o da izne ayrılmış. Ben Bypass ameliyatı olmuş bir insanım. Kadın doğum doktorundan geliyorum 165 kişi sırada bekliyordu. Köyden gelen bayanlar çok, acaba sıra ne zaman bile gelecek diyorlar. Dâhiliye ve çocuk polikliniği aynı şekildedir.

Siverek’in acil bölümü geceleri ana baba günü gibi oluyor. 300 ile 400 kişi hastanede sıra bekliyor. Sağlık ocağı doktorlarımız akşamleyin sağlı ocağını kapatıp evine gidiyorlar.

Siverek’te 10 tane sağlık ocağı var. Bunlardan 5 tanesi geceleyin nöbetçi olarak açık kasa Siverek halkı bu kadar sıkıntı çekmez.

En önemlisi beyin cerrahımız yok. Hasta olanlar Şanlıurfa’ya gidiyorlar. Belki benim cebimde param var gidebilirim; ama bir fakirin cebinde para yok onlar gidemezler.” (Abdurahman Uğurlu-İLKHA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER