Yaşam

Siverek'te Köy Kahvaltıları

Şanlıurfa Siverek’te Köy Kahvaltılarının Tadı ve Günümüze Yansıyan Değişimi Haberi Detayımızda

Siverek'te  Köy Kahvaltıları
05-05-2024 08:25
ŞANLIURFA

Geçmişin Güzel Sabahlarına Bir Yolculuk

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde köyde çocuk olmak, zamanında sabahın erken saatlerinde kalkıp kahvaltıya oturmakla başlardı. Sabah kahvaltıları, günün enerjisini sağlamak ve uzun kış günlerinde hastalıklardan korunmak için hayati bir öneme sahipti. O dönemde kahvaltı sofralarını zeytinyağlı yoğurt, çökelek ve peynirle banılan bazlama, börülceli tarhana çorbası ve sütle karıştırılmış ekmek süslerdi. Peki, köy hayatında sabahları ne gibi değişiklikler yaşandı?

Sabahların Zorlu Mesaisi: Sığırlarla İlgilenmek

Okulun olmadığı günlerde köyde iş bölümü yapılır, çocuklar da görevlerini yerine getirirdi. Okul günlerinde bile sabahları ilk iş olarak sığırlar Türkmen Çukuru’na götürülür, ardından okula gidilirdi. Eğer sığırlar daha yakına bırakılırsa ekili alanlara zarar verebilir, bu durumda bekçiler tarafından tokat adı verilen hayvan tutukevine götürülürdü. Bu koşullarda, sağılmayan sığırlar dağda kalır, sağılan inekler ise buzağıları nedeniyle eve dönerdi.

Kışın Koruyucusu: Zeytinyağının Gücü

O dönemin soğuk kış günlerinde kahvaltı sofralarındaki zeytinyağı, hastalıklardan korunmada önemli bir yer tutardı. Kasaba ve köyler arasındaki ilişkilerde, misafirler geldiklerinde ise kahvaltıda çay ikram edilmeye başlandı. Zamanla, geleneksel köy kahvaltıları, çaylı kahvaltılara yerini bıraktı.

Değişen Köy Hayatı ve Yeni Nesil

Geçmişin kahvaltı alışkanlıkları kadar köy hayatı da değişti. Günümüzde sığırlar dağa salınmıyor ve çocuklar artık taşımalı eğitimle köy dışındaki okullara gidiyorlar. Eskiden köy yaşamını cıvıl cıvıl dolduran genç nüfus, köyde kalmadığı için köyde fazla çocuk da bulunmuyor. Hareketli köy hayatı, giderek daha durağan bir yaşama dönüştü.

Köyün İsmi Bile Değişti

Eskinin köy kahvaltılarının ve köy yaşamının tadını alanlar için bugünlerde köydeki durum oldukça farklı. "Büyükşehir Yasası" ile birlikte köylerin ismi de değişti ve mahalle olarak anılmaya başlandı. Bugün, köy okulu kaderine terk edilmiş durumda ve köyde öğretmen de bulunmuyor. Artık eski köy kahvaltıları da köy yaşamı gibi sadece hafızalarda kalmış durumda. Haber Mahmut İzgör

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER