Gündem

SİVEREK’E ÖZGÜ MAVİ ÇARŞAF TARİH OLDU

SİVEREK’E ÖZGÜ MAVİ ÇARŞAF TARİH OLDU
17-07-2018 20:54

SİVEREKLİ KADINLAR ARTIK MAVİ ÇARŞAFI KULLANMIYOR.

Cumhuriyetin ilanından sonra şapka devrimiyle birlikte Siverek’te kadınlar tarafından kullanılmaya başlanılan mavi çarşafı artık Siverekli kadınlar kullanmıyor. Modern yaşam tarzını kılık kıyafete yansımasıyla Siverekli kadınlarına özgü mavi çarşaf artık tarih oldu.

Kadın ve genç kızların evden dışarı çıkarken giyip örtündüğü mavi “ Siverek çarşafı “ ilçe dışında bir yerde kullanılmıyordu. Mavi çarşaflar Gaziantep’te dokumacılar tarafından sadece Siverekli genç kızlar ve kadınlar için pamuktan dokunup kök boyayla maviye boyatılıyordu. Kullanıcısı kalmadığı için artık mavi çarşaf üretilmiyor.

İlçede sadece birkaç yaşlı kadın mavi çarşafı kullanıyor. Birkaç yıla kalmaz artık Siverek’e özgü mavi Çarşaf tarihin bir parçası haline gelecek.

Modern yaşam ve giyim tarzlarındaki değişikliklere rağmen ilçede yaşayan yaklaşık 40 yıldır mavi çarşaf kullanan Kaderiye Balık isimli yaşlı kadın yaptığı açıklamada şunları kaydetti” ben bu topraklarda büyüdüm benim zannımda bu çarşaftan herkeste vardı ama şimdi görüyorum ki kimsede kalmadı. Genç kızlığımdan beri mavi çarşafla dışarı çıkacağım zaman çarşaflı çıkmaya özen gösteriyorum. Çevremde gördüğüm kadarıyla mavi çarşafı son kullananlardanım. Benim isteğim ölünceye kadar bu çarşafta dışarı çıkmak. Ölünce de bu çarşafı çocuklarıma bırakacağım onlarda gelecek nesillere Siverekli kadınlar özgü bu çarşafı bilerek büyüsünler “ ifadelerini kullandı.(HABER:AYNURA ÇUBUK&FOTOĞRAF:ŞERİFE KURT)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER