Gündem

SİVEREKLİ TAŞ USTALARI GÖBEKLİTEPE’DEKİ DİKİLİTAŞIN REPLİKASINI YAPTI

SİVEREKLİ TAŞ USTALARI GÖBEKLİTEPE’DEKİ DİKİLİTAŞIN REPLİKASINI YAPTI
19-10-2021 16:52

-Siverek ilçesinde 5 tonluk kayayı yontan iki taş ustası, 3-4 aylık çalışmanın ardından Göbeklitepe’deki dikilitaşın benzerini bazalttan yaptı.

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde taş yontmacılığı yapan iki usta, Göbeklitepe’deki dikilitaşların benzerini bazalttan yapıyor.

Bir süre önce Göbeklitepe’yi ziyaret eden taş ustaları Mahmut Selaniş ve Halil İnal, alandaki dikilitaşların benzerini yapmaya başladı.

Şanlıurfa kara yolundaki bir fabrikanın bahçesinde 5 tonluk kayayı yontmaya başlayan ustalar, ellerindeki çekiçlerle taşa şekil vermeye başladı.

4 aylık çalışmanın sonunda dikilitaştaki sembolleri ortaya çıkaran ustalar, çalışmanın tamamlanmasıyla taşı Göbeklitepe’ye giden yola koymayı planlıyor.

Göbeklitepe’yi ziyaretinde dikilitaşlardan etkilendiğini belirten taş ustalarından Mahmut Selaniş, “Bende aynısını yapalım dedim ve çalışmaya başladık. Gayemiz mesleğin kaybolmaması için dikkat çekmek ve onların benzerini yapmaktı. Oradaki dikilitaşın bir benzerini burada yaptık. Üzerinde çalışmaya başladığımızda kaya 5 ton ağırlığındaydı, şu anda ise yaklaşık 600 kiloya düştü. O kayayı çekiçlerle 3-4 aylık sürede bu hale getirdik. Daha üzerinde çalışmaya devam ediyoruz ki 10 gün sonra tamamlanmış olur. 2 kişiyiz ve vinçlerle taşıyarak bize destek ve yardımcı olanlar oldu. Siverek Belediye Başkanımız Ayşe Çakmak ile görüştük, onun yardımıyla Şanlıurfa’daki Göbeklitepe’ye göndereceğiz.” dedi.

Etkilendikleri dikilitaşların aynısını yapmaya karar verip çalışmaya başladıklarını dile getiren taş ustası Halil İnal, şu ifadeleri kullandı: “Bölgemizin meşhur siyah bazalt taşından yapmaya karar verdik. Arkadaşım ile 5 ton ağırlığındaki kayada çalışmaya başladık, 3-4 aylık çalışma ile taşın aynısını yaptık yani kopyaladık. Kısa sürede tamamlayarak götürüp kurmayı hedefliyoruz.”

“Mesleğimizin tarihinin Göbeklitepe ile aynı olduğunun göstergesidir”

Taş yontmacılığı mesleğinin Göbeklitepe ile aynı tarihe sahip olduğunu düşündüklerini belirten İnal, “Çalışmalar gösterdi ki taş yontmacılığı çok eski bir meslek yani mesleğimiz Göbeklitepe’nin tarihiyle eşittir. Onlarda binlerce yıl önce beyaz taşlarla çalışmışlar, biz ise şu an siyah taşlarla çalışıyoruz. Aynı sembolleri yapmaya devam ediyoruz.” dedi.

Meslekte son birkaç ustanın kaldığını söyleyen İnal, taş ustalığının kaybolmaması için çırak yetiştirdiklerini ifade etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER