Gündem

SİVEREK’TE SUSAM HASADI BAŞLADI

SİVEREK’TE SUSAM HASADI BAŞLADI
28-10-2020 19:49

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesine bağlı Güllice kırsal mahallesinde 5 ay önce ekimi yapılan Susam’ın hasadına başlandı.

İlçeye 40 kilometre uzaklıkta bulunan Güllice kırsal mahallesinde 100 dönüm araziye ekimi yapılan Halk dilinde Küncü olarak bilenen Susam’ın bir bin zahmetle sofralara ulaşmasını sağlayan çiftçiler destek bekliyor.

Çiftçiler tarafından zahmetli olduğu için ekimi fazla yapılmayan Susam (Küncü)’nün hasadına başladıklarını anlatan Çiftçi Mehmet Emin Demir şunları söyledi.’’yaklaşık 5 ay önce Susam’ın ekimini yaptık Susam’ın ekimi ve bakımı çok zahmetli bir iştir, çiftçilerimiz için zahmetli ve az maliyeti olan bir ürün olduğundan fazla rağbet görmüyor, Mayıs ayıdan bu yana 100 dönüm alan üzerine ekimini yaptığımız Susam’ın 15 gün süreyle hasadına devam edeceğiz. Çok emek isteyen bir ürün eleklerle elemesini yaparak ayıklıyoruz temizliği yapılarak tüm işlemlerin tamamlanmasının ardından piyasaya satışını yapacağız. Bu yıl piyasa değeri çok düşük bu ürünün piyasa değeri kilo hesabıyla 15 TL.’den gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Tabi şuan piyasanın durumunu bilmediğimiz için düşüş yaşandığı gibi yükselişte olabilir. İnşallah kısmetimizde varsa ektiğimiz Susam’da yaklaşık 5 ton elde ederiz’’dedi.

-Çok hassas bir ürün destek verilmese ekimi azalıyor

Ekimi ve bakımın yanı sıra toplamasının da hassas olduğunu aktaran Demir,’’Susam ürünü bir çocuğunuza nasıl özen göstererek temizliğini, yemeğini ve bakımını yapıyorsanız bu üründe öyle hassasiyet isteyen bir üründür, piyasa değeri şuan çok düşük topladığımız 5 ton Susam’ı şuan satışını yaparsak masraflarımızı anca çıkarır, kar payı çok düşük bir ürün olduğu içinde çiftçilerimiz ekimini yapmıyor, bölgede Susam eken çiftçi sayımız çok azdır, devletimiz bu konuda Susam ekimi yapan çiftçilere destek verirse Susam ürününü eken çiftçi sayımızda yükseliş olur’’

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER