Gündem

Sİverek’ten Berline Sanat Yolculuğu

Sİverek’ten Berline Sanat Yolculuğu
03-02-2021 19:22

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde konaklayan göçerlerin de yaşamının yer aldığı ‘Abur’ filmi, Berlin Film Festivali’nde gösterim hakkı kazandı.

Yapımcılığı ve yönetmenliğini Gül Ertunan Karaaslan ile Sedat Kıran’ın üstlendiği, çekimlerinin Şanlıurfa Siverek, Ceylanpınar, Mardin, Derik ve Karacadağ’da yapıldığı Abur filmi, BERLIN LIFT-OFF FILM FESTIVAL gösterim hakkı kazandı.

Bölgede yaklaşık 3 yıl süren yoğun çalışmalar sonucu tamamlanan film, Karacadağ’daki göçerlerin bin yıllık yaşamını konu alıyor. Göçerlerin ekonomik, sosyal ve eğitim gibi sorunlarının anlatıldığı uzun metrajlı filmde, kaybolmakla yüz yüze kalmış kültürlerin belgelenmesi konusunda Karacadağ göçerlerinin yaşam hikayesini yansıtıyor.

Dört mevsim çekilen ve göçerlerin yaşam hikayesinin beyaz perdeye aktarıldığı Abur filminin kurgusu ise Yunanistan’da dünya sinemasında başarılara imza atmış Thomas Balkenhol tarafından yapıldı.

Çekimlerinin ardından kurgusu 2020 yılında tamamlanan Abur, pandemi nedeniyle gala ve gösterimini yapamadı. Dünyanın birçok yerinde düzenlenen festivallere gönderilen Abur, dünyada en prestijli film festivallerinden olan BERLIN LIFT-OFF FILM FESTIVAL gösterim alarak ödül için yarışan filmler arasına girmeyi başardı.

Yapımcı ve yönetmenler Gül Ertunan Karaaslan ve Sedat Kıran yaptıkları açıklamada, Abur’un Berlin film festivalinde gösterimde olmasından ve ödül için yarışmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Yönetmenler, “Karacadağ’ın tarihi kültürel dokusu çok zengin ve her yerde bir hikaye var. Üç yıllık Abur film çalışmaları sırasında çok sıkıntılar ve zorluklarla karşı karşıya kaldık ancak bu sıkıntılardan asla yılmadık. Biz bu çalışmaya inandık, sanatsal ve kültürel anlamda bölgenin bu renk çeşitliliğini en iyi şekilde beyaz perdeye aktarmak için asla umutsuzluğa ve karmasarlığa düşmeden inandığımız bir şeyi başarı ve özveri sonucunda yaptık. Ayrıca çekim sırasında bölge insanının bize olan inancı ve yardımlarından dolayı çok teşekkür ediyoruz.” dedi.

Karaaslan ve Kıran, bölgede Abur dışında şuan çekimleri biten ve kurgu aşamasında olan iki film projelerinin daha olduğunu dile getirip önümüzdeki dönemlerde bu çalışmalar hakkında da açıklamalarda bulunacaklarını belirtti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER