Ekonomi

soba ustasından zehirlenmelere karşı odun önerisi

35 yıllık soba ustası Mahmut Sobacı, kışın soba kullanırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatıyor. Peki, Sobacı'nın zehirlenmelere karşı önerdiği alterna...

soba ustasından zehirlenmelere karşı odun önerisi
27-10-2023 20:00

Mardinli Soba Ustası, Kış Aylarında Zehirlenmelere Karşı Uyarıyor!

Yılların Deneyimi: 15 Çırak, 15 Usta

Mardinli soba ustası Mahmut Sobacı, 35 yıldır bu mesleği icra ediyor. Şimdiye dek 15 çırak yetiştiren Sobacı, bu çıraklarının hepsinin şu anda usta olduğunu belirtiyor. Ancak doğalgazın yaygınlaşmasıyla birçok usta mesleği bırakmış.

Zehirlenmelere Karşı Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sobacı, soba üretiminde en önemli faktörün kaliteli ve temiz sac kullanımı olduğunu vurguluyor. "Eski ve paslı sac kullanmamak, soba zehirlenmelerine karşı alınabilecek en önemli tedbirdir." diyor. Ayrıca boruların boyutunun ve nasıl yerleştirildiğinin de büyük önem taşıdığını ekliyor. Soba kullanılırken dumanın içeri sızmamasına özellikle dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Odun Kullanımının Önemi

Mahmut Sobacı, sobalarda çeşitli kimyasal yakıtların kullanıldığını ancak en sağlıklı yakıtın odun olduğunu belirtiyor. "Kömür bile sobada az miktar kalırsa zehirlenmelere yol açabilir. Oysa odun, bu konuda daha güvenli bir alternatiftir." ifadelerini kullanıyor ve soba kullanacak vatandaşlara odunu tercih etmelerini öneriyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER