Ekonomi

SPK'dan Gayrimenkul Yatırım Fonlarına Yönelik Yeni Düzenleme

Gayrimenkul yatırım fonlarının (GYF) uygulama esaslarında yapılan değişikliklerle konut projelerine yatırımlar nasıl şekillenecek?

SPK'dan Gayrimenkul Yatırım Fonlarına Yönelik Yeni Düzenleme
18-07-2024 09:45
ANKARA

Yeni Düzenlemenin Amacı Nedir?

Sermaye Piyasası Kurulu ( SPK), gayrimenkul yatırım fonlarının kendilerinin veya başkalarının geliştirdiği projelere yatırım yapabilmesinin önünü açan bir düzenleme yayımladı. Bu adımın temel amacı, konut üretimini artırarak piyasaya olumlu katkılar sağlamak.

Proje GYF'lerin Temel Özellikleri

Yeni düzenlemeye göre, gayrimenkul yatırım fonları yalnızca belirli projelere yatırım yapabilecek. Bu projelerin, bağımsız bölüm toplam brüt alanının yarısından fazlasının konut kullanımına ayrıldığı tespit edilmiş projeler olması gerekiyor. Böylece, konut odaklı yatırımların teşvik edilmesi hedefleniyor.

“Bağımsız bölüm toplam brüt alanının yarısından fazlasının konut kullanımına ayrıldığı projelere yatırım yapılabilecek.”

Proje GYF'lerin Kuruluşu ve İşleyişi

GYF kurulmasına imkan sağlayan esaslar, mevzuat uyarınca gerekli tüm izinlerin alınmış, projesi hazır ve onaylanmış, inşaata başlanması için yasal gerekliliklerin tam olduğu ve konut kullanımına ayrılan projelere yatırım yapılmasını kapsıyor. Ayrıca, bu fonların unvanlarında “proje gayrimenkul yatırım fonu” ibaresine yer verilmesi zorunlu olacak.

Yatırım Projelerinin Tescili ve İnşaat Süreci

Proje GYF portföyleri, yalnızca üzerinde proje geliştirilecek arsalar, gayrimenkul projeleri ve sınırlı sayıda para ve sermaye piyasası araçlarından oluşacak. Tapuda fon adına tescil edilen arsalar üzerinden, en geç 3 yıl içerisinde tebliğ taslağında belirtilen şartları sağlayan gayrimenkul projesinin inşaatına başlanması gerekecek.

Yatırımcıların Korunması İçin Alınan Önlemler

Yatırımcıların korunması amacıyla, fonun hasılat paylaşımı sözleşmelerinden doğan haklarının teminat altına alınması öngörülüyor. Ayrıca, inşaat işlerini yapacak müteahhitin yeterliliğine ilişkin olarak ilgili yönetmelikte düzenlenen müteahhitlik yetki belgesine sahip olma şartı aranacak.

“İnşaat işlerini yapacak müteahhitin yeterliliğine ilişkin olarak müteahhitlik yetki belgesine sahip olma şartı aranacak.”

GYF'lerin Şemsiye Fon Yapısında Sadeleşme

Yapılan değişiklikle GYF'lerin şemsiye fon yapısında sadeleşmeye gidildi. Menkul kıymet yatırım fonlarına benzer şekilde, her katılma payı ihracı için ayrı bir ihraç belgesi düzenlenmesi şartıyla bir şemsiye fona bağlı farklı GYF’ler oluşturulabilecek.

Yatırımcı Mağduriyetlerini Önleme

Düzenlemede olası yatırımcı mağduriyetlerinin önüne geçilmesi amacıyla da değişikliklere yer verildi. Katılma payları yalnızca fon süresinin sonunda nakde dönüştürülebilen fonlarda, yatırımcıların yatırım kararlarını etkileyebilecek nitelikteki bilgilendirme dokümanı değişikliklerinin yapılabilmesi için değişikliğe onay vermeyen yatırımcılara fondan çıkış hakkı tanınması zorunlu tutuldu.

Mevcut Fonların Uyumu

Mevcut fonlardan portföyleri Proje GYF’lere uygun olanlar, düzenlemenin yürürlüğe girmesinden itibaren 1 ay içinde Proje GYF’ye dönüşmeleri için SPK'ya başvuru yapabilecek.

SPK’nın bu yeni düzenlemesi ile gayrimenkul yatırım fonlarının konut projelerine daha etkin bir şekilde katılmaları ve yatırımcıların korunması hedefleniyor.AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER