Öncüpınar Gümrük Kapısı'nda Yoğunluk
Suriye’de 61 yıldır süren Baas rejiminin sona ermesi ve ülkede istikrarın sağlanacağına dair umutların artması, Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin memleketlerine dönüş sürecini hızlandırdı. Kilis’te bulunan Öncüpınar Gümrük Kapısı, bu dönüş yolculuklarının en yoğun yaşandığı noktalardan biri haline geldi. Suriye’ye dönüş yapan birçok aile, yıllardır yaşadıkları Türkiye’den ayrılmanın hüznünü ve memleketlerine kavuşmanın sevincini bir arada yaşıyor.
Hem Umut Hem Hüzün: Suriyelilerin Duygusal Yolculuğu
Türkiye’de yıllardır hayatlarını sürdüren Suriyeliler, ülkelerine geri dönerek yeni bir başlangıç yapmaya hazırlanıyor. Ev eşyalarını ve yılların biriktirdiği hatıralarını yanlarına alan Suriyeliler, Türkiye’de kurdukları dostlukları geride bırakmanın hüznünü de yaşıyor. Dönüş yolculuğu, kimileri için yeni bir başlangıç, kimileri için ise belirsiz bir geleceğe atılan adım anlamına geliyor.
"Türkiye’den Allah Razı Olsun"
10 yıl boyunca Şanlıurfa’da yaşayan Halit Abdullah, ülkesi Suriye’ye dönenlerden biri. Yolculuk öncesinde duygularını dile getiren Abdullah, Türkiye’ye duyduğu minnettarlığı şu sözlerle ifade etti:
"Allah razı olsun. 10 yıldır Şanlıurfa’da yaşadım. Türkiye bize çok destek verdi. Şimdi artık Şam’a geçeceğim. Kendi ülkemize dönme zamanı geldi."
"Türk Milleti Bize Her Zaman Kucak Açtı"
13 yıldır Türkiye’de yaşayan Muhammed Hasan da dönüş yolculuğunda duygusal anlar yaşayanlardan biri oldu. Türk halkına olan teşekkürlerini dile getirerek şu ifadeleri kullandı:
"Türk milletinden Allah razı olsun. Bize her zaman destek verdiler. Yemeğimizi, içeceğimizi verdiler, evlerini açtılar. Her zaman çok güzel davrandılar. Allah Türk milletini başımızdan eksik etmesin."
Genç Nesil de Dönüş Yolunda
Nizip’ten gelen 13 yaşındaki Hüseyin Ahmet ise ailesiyle birlikte babaannesini Suriye’ye götürmek için yola çıktı. Babasının da ilerleyen süreçte Suriye’ye dönebileceğini belirten Hüseyin, şunları söyledi.İHA