Gündem

Tarihi Kurşunlu Cami’de Restorasyon Hızla İlerliyor!

Eski Besni'nin Simge Eseri: Kurşunlu Cami'nin Restorasyon Süreci

Tarihi Kurşunlu Cami’de Restorasyon Hızla İlerliyor!
14-02-2024 10:26
ADIYAMAN

Besni'nin Tarihî Zenginliği ve Restorasyon Çalışmaları

Adıyaman'ın Besni ilçesindeki tarihî zenginliklerinden biri olan ve 600 yıllık geçmişe sahip Kurşunlu Cami, 6 Şubat depremlerinde ağır hasar aldı. Ancak, tarihi önemini koruyan bu yapı, hızla ilerleyen bir restorasyon sürecine girdi.

"Hititler döneminden günümüze kadar çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapan Eski Besni ören yerindeki tarihi yapılar, depremlerde zarar gördü. Restorasyon çalışmalarıyla bu önemli mirasın korunması hedefleniyor."

Restorasyon Projesi ve Süreci

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından güvenlik önlemlerinin alınmasının ardından taş ayrıştırma işlemi gerçekleştirildi. Rölöve projeleri onaylanan Kurşunlu Cami'nin restorasyon çalışmalarına başlandı. Restorasyonun 2025 yılının ilk yarısında tamamlanması hedefleniyor.

"Restorasyon projelerinin nasıl şekilleneceği, Genel Müdürlüğümüzce kurulan bilim heyetleri, uzmanlar ve Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu uzmanlarınca belirlenecek."

Geleceğe Sağlıklı Bir Miras: Kurşunlu Cami'nin Önemi

Şanlıurfa Vakıflar Bölge Müdürü Mehmet Ali Palalı, Kurşunlu Cami'nin Besni'nin simge eserlerinden biri olduğunu ve 600 yıllık tarihî geçmişiyle önemli bir miras olduğunu belirtti. Restorasyon sürecinin, gelecek nesillere daha sağlıklı bir şekilde aktarılması için önemli olduğunu vurguladı.

"Restorasyon çalışmalarıyla Kurşunlu Cami'nin yeniden eski ihtişamına kavuşması hedefleniyor. Bu süreçte, bilim heyetleri ve uzmanlarla yapılan iş birliği önem arz ediyor."

Restorasyon Sürecinde Toplumsal Katılım

Besni Kurşunlu Camisi'nin restorasyon sürecinde, toplumun da aktif katılımı ve desteği önemlidir. Tarihi mirasın korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması, birlikte hareket edilerek mümkün olacaktır. İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER