Gündem

Tescilli "Diyarbakır Evleri" Restore Edilerek Geleceğe Taşınıyor

Diyarbakır evlerinin restorasyon süreci nasıl ilerliyor? Restorasyon çalışmaları tamamlandığında hangi amaçlarla kullanılacaklar? Bu süreç Diyarbakır’a nasıl katkı sağlayacak?

Tescilli "Diyarbakır Evleri" Restore Edilerek Geleceğe Taşınıyor
13-08-2024 08:15

Restorasyon Sürecinin Başlangıcı ve Hedefler

Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesinde, 9 yıl önce terör saldırıları sonucu tahrip olan 347 tescilli Diyarbakır evinin restorasyonu devam ediyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan bu çalışmaların, yıl sonuna kadar tamamlanarak hak sahiplerine teslim edilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda, Suriçi kentsel sit alanında yer alan Alipaşa, Cevatpaşa, Dabanoğlu, Fatihpaşa, Hasırlı, Savaş ve Cemal Yılmaz mahallelerindeki evler restore ediliyor.

Özgün Dokuya Uygun Restorasyon

Avlusu, cumbası, eyvanı, havuzu, demir ve bazalt işlemeleri bulunan bu evlerde restorasyon çalışmaları, özgün doku korunarak gerçekleştiriliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ufuk Nurullah Bilgin, "Tescilli yapı olmalarından dolayı proje aşamaları uzun sürdü. Salgın ve afet gibi nedenlerle çalışmalar uzadı, ancak şu ana kadar 49 yapının restorasyonu tamamlandı. 2024 yılı sonunda çalışmaları tamamlayarak tescilli evleri hak sahiplerine teslim etmeyi hedefliyoruz" dedi.

Farklı Amaçlarla Kullanılabilecek

Restorasyon tamamlandığında bu yapılar çeşitli amaçlarla kullanılabilecek. Bilgin, "Bu yapıları hak sahiplerine teslim ettiğimizde bir kısmı konut olarak kullanılacak. Bir kısmı misafirhane, butik otel gibi işlevlendirilebilir. Bunlar zamanla teslimler yapıldıkça ihtiyaca göre şekillenecektir" ifadelerini kullandı.

Titizlikle Yürütülen Çalışmalar

Restorasyon süreci büyük bir titizlikle yürütülüyor. Evlerin rekonstrüksiyon ve restorasyon projeleri hazırlanırken, ilk tescil edildikleri andaki tescil fişlerine bakılarak, oradaki yapı öğelerinin birebir aynısı yansıtılıyor. Bilgin, "Tahrip olan yerlerdeki taş, sıva ve çatı örtülerini değiştiriyoruz. Geleneksel Diyarbakır evlerinin öğeleri olan eyvan, cumbası ve gezeneği ile birebir aynı yapıları oluşturmaya çalışıyoruz" dedi.

Turist Sayısında Artış Bekleniyor

Diyarbakır, 33 medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehir ve Sur ilçesi tarihi ve turistik yapılarıyla adeta açık hava müzesi konumunda. Bilgin, "Ülkemizde bu tür yapılar en çok Sur ilçesinde bulunuyor. Ramazan ve Kurban bayramlarında milyonu aşan yerli ve yabancı turist ağırladık. Tescilli yapılar restorasyon tamamlandığında turist sayısının artmasını hedefliyoruz" dedi.

Ekonomik ve Sosyal Katkılar

Restorasyon çalışmaları tamamlandığında Diyarbakır evleri, şehrin ekonomik ve sosyal yapısına önemli katkılar sağlayacak. Turist sayısının artması, bölgedeki esnaf ve işletmelerin de canlanmasına yol açacak. Aynı zamanda, bu tarihi yapılar, kentin kültürel mirasını gelecek nesillere aktarma konusunda önemli bir rol oynayacak.

Bilgin, "Tescilli yapılar restorasyon ve rekonstrüksiyon işlemlerinin tamamlanmasının ardından sayının en az bu kadar daha artmasını hedefliyoruz" dedi. AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER