Gündem

TMMOB'nin Yeni Kararı: Yerel Basının Ekmek Teknesine Darbe

Tasarruf Paketini Eleştiren TMMOB, Şimdi Yerel Basının Ekmeğine Mi Göz Dikti?

TMMOB'nin Yeni Kararı: Yerel Basının Ekmek Teknesine Darbe
15-08-2024 13:12
ŞANLIURFA

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ( TMMOB), aldığı yeni bir kararla, bünyesindeki odaların genel kurul ilanlarının gazetelerde yayımlanmasını sonlandırdı. Bu karar, Anadolu Basını'ndan büyük tepki topladı. Yerel gazeteciler, TMMOB'un bu adımını, basının ekmeğine göz dikmekle eleştirdi.

Tasarruf Paketine Eleştiri, Kendi Kararına Mubah Görüşü

Yerel gazeteler, TMMOB'nin bu kararını sert bir dille eleştiriyor. Özellikle yakın zamanda merkezi hükümetin tasarruf paketini eleştiren TMMOB, şimdi benzer bir tasarruf kararı alarak basının gelir kaynağını daraltmakla suçlanıyor. Yerel gazeteciler, TMMOB'un bu kararıyla samimiyetten uzaklaştığını belirtiyor.

"Kısa zaman önce merkezi hükümetin Tasarruf Paketi’ni eleştiren TMMOB, şimdi basının ekmeğine göz diken bu kararı aldı. Nerede kaldı samimiyet?"

TMMOB'nin Kararı Neleri Değiştiriyor?

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelik değişikliklerine göre, TMMOB'ye bağlı odaların genel kurul ilanları artık gazetelerde değil, TMMOB'nin kurumsal internet sitesinde yayımlanacak. Önceden gazetelerde yayımlanan bu ilanlar, yerel basının önemli bir gelir kaynağıydı. Ancak yeni düzenleme ile bu gelir kaynağı tamamen ortadan kalkıyor.

Anadolu Basını Tepkisini Sertleştiriyor

Yerel gazeteciler, TMMOB'nin aldığı bu karara karşı tepkilerini dile getirirken, bu adımın yerel basının ekonomik açıdan daha da zayıflamasına neden olacağını savunuyor. Anadolu Basını, TMMOB'nin bu kararını, "ekmeğe kan doğramak" olarak nitelendiriyor ve bu durumun yerel gazetelerin varlığını tehdit ettiğini belirtiyor.

Resmi Gazete'deki Değişiklikler Neler Getiriyor?

Yeni yönetmelik değişiklikleri, TMMOB'nin genel kurul toplantılarının duyurulması sürecinde gazetelerin artık kullanılmayacağını, bunun yerine duyuruların yalnızca kurumsal internet sitesinde yapılacağını öngörüyor. Bu değişiklik, TMMOB'nin yerel gazetelerle olan bağlarını tamamen kopardığı anlamına geliyor.

Samimiyet Tartışmaları ve Tepkiler

Yerel gazeteler, TMMOB'nin aldığı bu kararın, yakın zamanda merkezi hükümetin tasarruf paketini eleştirirken gösterdiği samimiyeti sorgulatır nitelikte olduğunu ifade ediyor. Yerel basının ayakta kalma mücadelesi verdiği bu dönemde, TMMOB'nin aldığı bu kararın, basının ekmeğine göz dikmekten başka bir şey olmadığı belirtiliyor.

Bu gelişmeler ışığında, TMMOB'nin aldığı bu kararın yerel basın üzerindeki etkileri ve bu durumun nasıl sonuçlanacağı merakla bekleniyor. 

TASARRUF PAKETİNİ ELEŞTİRDİLER, ALASINI HAYATA GEÇİRDİLER…

 Yere basının ekmeğine kan doğratacak kararı, TMMOB aldı. Bu kararla, bünyesinde bulunan odaların genel kurul ilanlarını gazetelerde yayımlanmayacağını duyuran TMMOB’ ye, Anadolu Basını şu süreci hatırlattı:

 “Kısa zaman önce merkezi hükümetin Tasarruf Paketi’ni eleştirdiniz. Şimdi, basının ekmeğine göz diken bu kararınız ile samimiyetinizi açık ettiniz” şeklinde çarpıcı bir çıkışa imza attı.

 “Nerede kaldı samimiyet?” diyerek, ses veren Yerel Gazete sahipleri,  TMMOB’un gazetelerin ekmeğine göz diker anlamdaki bu kararına tepki gösterdi.

 Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ana Yönetmeliği’nde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik, geçtiğimiz gün Resmi Gazete’de yayımlandı.

 Yapılan değişikliklere göre; genel kurul listelerinin artık oda merkezlerinin bulunduğu bölgelerdeki birer gazetede değil, birliğin ilan yeri ile birlik kurumsal internet sitesinde yayımlanacağı belirtildi.

 Daha önceki yönetmelikte; “Birlik Genel Kurulu, delege tam sayısının çoğunluğu ile toplanır. Birinci toplantıda çoğunluğun sağlanamaması halinde, ikinci toplantı için çoğunluk aranmaz.

 Ancak ikinci toplantıya katılan delege sayısı; TMMOB Yönetim, Yüksek Onur ve Denetleme Kurulu asıl üye tam sayıları toplamının iki katından az olamaz. Toplantı yeter sayısının sağlanamaması halinde Genel Kurul ancak bir kez olmak ve 60 günü geçmemek üzere ertelenir.

 Bu durumda Yönetim Kurulu yeni Genel Kurul tarihi ve yerini, gündeminde seçim olması halinde görevli hakimin onayını da alarak belirler ve toplantı tarihinden en az 10 gün önce Oda merkezlerinin bulunduğu yerde bir gazetede ilan eder ve Odalara duyurur.” İfadesi yanında;

 “Kanuni sürecin tamamlanması ve listelerin kesinleşip, Genel Kurula ilişkin diğer hususların onaylanmasını izleyen üç gün içinde Yönetim Kurulu, Genel Kurulu Odalara duyurur ve Oda merkezlerinin bulunduğu yerlerde birer gazetede ilan eder.” hükmü yer alıyordu.

 Bu yönetmelikte ayıra; “Birlik Yönetim Kurulu, Genel Kurul toplantısının düzenli bir şekilde yapılamayacağının anlaşılması durumunda, toplantı başlamadan önce Genel Kurulu, ancak bir kez olmak ve iki ayı geçmemek üzere erteleyebilir. Bu durumda Birlik Yönetim Kurulu, yeni Genel Kurul tarih ve yerini, görevli hakimin onayını da alarak belirler ve toplantı tarihinden en az on gün önce, Oda Merkezi bulunan yerlerde birer gazeteyle duyurur ve Odalara en az on gün önceden bildirir.” denilmekteydi.

 O DUYURULAR, BUNDAN BÖYLE TMMOB’ NİN KURUMSAL SİTESİİNDE YAYIMLANACAK..

 Anadolu Basınından tepki toplayan kararda: “2/12/2002 tarihli ve 24954 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Ana Yönetmeliği’nin 5’inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan “Oda merkezlerinin bulunduğu yerde bir gazetede”, (e) bendinde yer alan “Oda merkezlerinin bulunduğu yerlerde birer gazetede” ve aynı bentte yer alan ‘Oda Merkezi bulunan yerlerde birer gazeteyle” ibareleri “Birliğin ilan yeri ile Birlik kurumsal internet sitesinde’ şeklinde değiştirilmiştir.

 Aynı Yönetmeliğin 24’üncü maddesinin birinci fıkrasının (k) bendinde yer alan “Oda merkezi bulunan yerlerde birer gazete ile” ibaresi “Birliğin ilan yeri ile Birlik kurumsal internet sitesinde” şeklinde değiştirilmiştir.

 Aynı Yönetmeliğin 57’nci maddesinin birinci fıkrasının (d), (e) ve (f) bentlerinde yer alan “Oda merkezinin bulunduğu yerde bir gazetede” ibareleri “Birliğin ilan yeri ile Birlik kurumsal internet sitesinde” şeklinde değiştirilmiştir” derildi.

 ANADOLU BASINI ATEŞ PÜSKÜRDÜ; “NEREDE KALDI SAMİMİYET!?!..”

 Yerel Gazetelerin ekmeğine kan doğratacağı vurgulanan bu karar için  tepki gösteren Yerel Gazete sahipleri; Yakın zamanda Tasarruf Paketi hakkında hükümeti sert dille eleştiren TMMOB’un attığı bu adım deyim yerindeyse resmen ‘samimiyetsiz’ bulduklarını dile getirdi.

 Yerel Basının ayakta kalması için mücadele verdiklerini belirten birçok gazete sahibi,”Akmeğimize remin göz diktiler” şeklinde bir çıkışa imza attı.Haber Merkezi

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER