Sağlık

Topuklu ve Sivri Burun Ayakkabılar: Ayak Sağlığınızı Tehdit Ediyor mu?

Topuklu ve sivri burun ayakkabılar, kadınların gözdesi olsa da, ayak sağlığını ciddi şekilde tehdit edebilir mi? Uzmanlar, bu tür ayakkabıların uzun süreli kullanımının ayak başparmağı eğriliğine ve bunyona neden olabileceğini belirtiyor. Detaylar Haberimizde

Topuklu ve Sivri Burun Ayakkabılar: Ayak Sağlığınızı Tehdit Ediyor mu?
26-05-2024 11:45
DİYARBAKIR

Yanlış Ayakkabı Seçimi ve Ayak Sağlığı

Memorial Dicle Hastanesinde görev yapan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Mustafa Altıntaş, topuklu ve sivri burunlu ayakkabıların, özellikle kadınlarda ayak başparmağı eğriliğini artırdığını ifade ediyor. Dr. Altıntaş, “Ayak başparmak eğriliği, özellikle bayanlarda çok sık görülen bir hastalıktır. Ayak birinci parmağı kökünden dışa, birinci tarak kemiğinde içe doğru eğilmesiyle oluşur” diyor.

Ayak Başparmağı Eğriliğinin Belirtileri Nelerdir?

Dr. Altıntaş’a göre, ayak başparmağı eğriliğinin en sık nedenleri arasında genetik faktörler, düztabanlık ve yanlış ayakkabı kullanımı bulunuyor. “En sık semptomumuz, ayak parmağında eğrilik sonrasında da ağrıyla hastamız polikliniğimize başvuruyor. Bu hastalığın tanısını fizik muayeneyle koyuyoruz” diye belirten Altıntaş, eğriliğin genellikle parmağın diğer parmağın altına kaymasıyla belirgin hale geldiğini ekliyor.

Bunyon ve Cerrahi Müdahale

Ayakkabının içerisindeki sürtünmeye bağlı olarak birinci parmak kökünde iç tarafta kızarıklık ve nasırlaşma meydana geliyor. Bu duruma bunyon adı veriliyor. Dr. Altıntaş, “Orta ve ileri dönem vakalarda cerrahi tedavi uyguluyoruz. Erken dönemde cihazlar ve fizik tedavi önerebiliyoruz. Ancak orta ve ileri dönemde cerrahi müdahale gerekebiliyor” dedi.

Cerrahi Tedavi Yöntemleri

Dr. Altıntaş, ayak başparmağı eğriliği için 100’ün üzerinde cerrahi tedavi yöntemi bulunduğunu belirtiyor. “Standart olarak her hastaya uygulanan bir tedavi yöntemi yok. Hekimin tecrübesi ve hastaya bağlı olarak cerrahi tedaviler değişebiliyor” diyen Altıntaş, bu tedavilerin kişiye özel olarak planlandığını ifade ediyor.

Topuklu Ayakkabıların Zararları

Dr. Altıntaş, özellikle ucu dar topuklu ayakkabıların kadınlarda sıkça görülen ayak başparmağı eğriliğine neden olduğunu belirtiyor. “Topuklu ayakkabıda ayağın anatomisi bozuluyor” diye konuşan Altıntaş, bu tür ayakkabıların uzun süreli kullanımının ayak sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini vurguluyor.

“Topuklu ve sivri burunlu ayakkabılar, daha çok kadınlarda ayak başparmağı eğriliğini artırıyor” İHA 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER