Gündem

Trump'a Suikast Girişimi Zanlısının Şok Eden Mesajı: "13 Temmuz Prömiyerim Olacak"

Eski ABD Başkanı Donald Trump'a yönelik suikast girişiminde bulunan zanlı Thomas Matthew Crooks'un bir oyun platformuna gönderdiği mesaj, suikast girişiminin planlı olduğunu gösteriyor. Peki, Crooks bu eylemi nasıl ve neden gerçekleştirdi? Bu olayın arkasında yatan gerçekler neler?

Trump'a Suikast Girişimi Zanlısının Şok Eden Mesajı: "13 Temmuz Prömiyerim Olacak"
19-07-2024 11:15
ANKARA

Suikast Girişiminin Ayrıntıları

Eski Başkan Donald Trump'a yönelik suikast girişiminde bulunan Thomas Matthew Crooks'un internette bir oyun platformuna "13 Temmuz prömiyerim olacak, olup biteni izleyin" diye bir mesaj bıraktığı öne sürüldü. ABD'de suikast girişimi zanlısı Crooks'un bu eylemi nasıl ve niye gerçekleştirdiği yönünde araştırmalar devam ediyor.

ABD Gizli Servisi, Trump'a suikast girişiminin ardından mercek altında

ABD Gizli Servisi, Trump'a suikast girişimiyle ilgili soruşturmaya destek vereceklerini açıkladı. İsmini vermek istemeyen soruşturma ekibinden üç kaynak, ABC'ye, Crooks'un suikast girişiminin arkasında yatan nedeni belirlemek için çalışan müfettişlerin, "Steam" adlı oyun platformuna gönderilen bir mesaj bulduklarını açıkladı.

Şüpheli Mesajın Ardındaki Gerçek

Kaynaklar, Crooks tarafından yazıldığına inandıkları mesajda, "13 Temmuz prömiyerim olacak, olup biteni izleyin" ifadesinin kullanıldığını belirtti. CNN ise FBI’nın dün Kongre’de senatörlere verdiği brifingde Crooks’un oyun sitesindeki hesabını teyit etmesine rağmen bugün bu değerlendirmeyi revize ettiğini ve söz konusu hesabın "sahte" olabileceğini söylediğini yazdı.

Crooks'un elektronik aletlerinde incelemeleri sürdüren yetkililer, telefonda Trump ve Başkan Joe Biden'in resimlerini buldu. Ayrıca internet kayıtlarında "merminin uzun mesafede rüzgara karşı gidişatı" konusunda aramalara rastladılar.

Suikast Girişimi Günü Yaşananlar

Crooks, olay günü silahını ateşlemeden önce seçim mitingi alanında yaşananlar hakkında da yeni detaylar ortaya çıktı. Gizli Servis ve Federal Soruşturma Bürosu (FBI) yetkililerinin dün Senato üyelerine verdiği kapalı brifingden sızan bilgilere göre, Crooks'un Trump kürsüye çıkmadan bir saat önce sırtında çanta ile meydanda dolaştığı, elinde golf sahasında kullanılan telemetre aleti ile ölçümler yaparken kolluk kuvvetlerinin dikkatini çektiği belirtildi.

Crooks'un "şüpheli" durumunun telsizle üst makamlara haber verildiği, alandan fotoğrafının çekilip paylaşıldığı ancak bu süreçte Crooks'un gözden kaybolarak Trump kürsüye çıktıktan sonra 135 metre uzaklıktaki binanın çatısında görüldüğü aktarıldı.

Mitinge katılanların uyarısı üzerine bina yakınında bulunan yerel bir polis memurunun çatıya çıkmaya çalıştığı, ancak Crooks’un kendisine silah doğrultması üzerine karşılık veremeden geri çekildiği belirtildi. Hemen sonra da Crooks'un Trump'ı hedef alarak silahını ateşlediği bildirildi.

Silah Nasıl Alana Sokuldu?

Fox News’e konuşan Gizli Servis kaynakları, Crooks’un olay günü AR-15 silahını nasıl alana soktuğu üzerine de zanlının silahı önceden alana sakladığına inandıklarını belirtti. Kaynaklar, Crooks’un silahı ne zaman ve nereye sakladığını hala araştırıyor.

Crooks'un olay günü golf telemetresini taşıdığı gözlemlendiğinde, sadece "şüpheli" statüsünde değerlendirilerek bir "tehdit" olarak algılanmadığını söyleyen yetkililer, ayrıca seçim mitinginde telemetre taşımanın da yasak olmadığını ancak bundan sonra izin verilmeyen ögeler listesine alınabileceğini belirtti.

Gizli Servis Üzerindeki Baskılar Artıyor

Trump'a yönelik suikast girişimini engellemede başarısız olmakla eleştirilen ABD Gizli Servisi üzerinde baskılar gittikçe artıyor. Kongre'de Senato üyelerine verilen brifingten sonra dün Milwaukee şehrinde devam eden Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kongresi’ne katılan Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle, burada bir grup Cumhuriyetçi Kongre üyesinin tepkisiyle karşılaştı.

Wyoming Senatörü John Barrasso da Cheatle'nin hiçbir cevap vermeden yürümeye devam etmesine tepki göstererek, "Bu sessizlik gerçeklere karşı duvar örmektir." ifadesini kullandı.

Trump'a suikast girişimi sırasında bir kişi ölmüş, iki kişi yaralanmıştı. FBI, saldırıyı suikast girişimi olarak tanımlamış, incelemelerin ardından suikast girişiminde bulunan ve olay mahallinde öldürülen kişinin 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks olduğunu bildirmişti.

ABD Gizli Servisi ve yerel kolluk kuvvetleri arasındaki koordinasyon eksikliği ve istihbarat hataları, bu trajik olayın gerçekleşmesinde önemli rol oynamıştır. Soruşturma devam ederken, güvenlik protokollerinin gözden geçirilmesi ve iyileştirilmesi gerekliliği bir kez daha ortaya çıkmıştır.

Sonuç

Trump'a yönelik suikast girişimi, Amerikan siyasetinde ve güvenlik sistemlerinde ciddi tartışmalara yol açmıştır. Olayın arkasındaki motivasyonlar ve planlama detayları hala araştırılmaktadır. Gizli Servis ve diğer güvenlik birimlerinin bu tür olayları önlemedeki rolü ve sorumluluğu, gelecekteki güvenlik stratejilerinin şekillendirilmesinde kritik öneme sahiptir.AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER