Gündem

Trump’ın Başkanlık Yarışı Piyasalarda Ticaret Savaşı Korkularını Alevlendirdi

ABD başkanlık seçimlerinde Trump’ın yeniden seçilme ihtimali piyasalarda hangi endişeleri tetikledi?

Trump’ın Başkanlık Yarışı Piyasalarda Ticaret Savaşı Korkularını Alevlendirdi
20-07-2024 10:00
ANKARA

ABD Başkan Adayı Trump’a Suikast Girişimi

ABD’de yaklaşan başkanlık seçimlerinde eski Başkan Donald Trump’ın yeniden seçilme ihtimalinin artması, küresel piyasalarda ticaret savaşlarının yeniden başlayabileceği endişelerini tetikledi. Hafta sonu gerçekleştirilen suikast girişiminin ardından Trump, anketlerde rakibi Joe Biden’ı geride bırakırken, başkanlık yarışı daha da kızıştı.

“Trump’a suikast girişiminde bulunan Crooks’un kayıtlı Cumhuriyetçi olduğu ortaya çıktı.”

Trump’ın Yeniden Seçilme İhtimali ve Piyasa Tepkileri

Piyasalarda, Trump’ın yeniden seçilmesi durumunda uygulayacağı politikaların fiyatlara ve yatırımlara etkisi yakından izleniyor. Bu ihtimalin güçlenmesiyle birlikte ticaret savaşlarının da yeniden başlayabileceği endişesi gündeme geldi. Trump, ilk başkanlık döneminde olduğu gibi korumacı politikaları sürdürmeyi planlıyor ve Çin mallarına yüzde 60 oranında tarife uygulamayı öngörüyor.

“Tarifeleri gelir kaynağı olarak gören Trump, Amerikalılara yönelik vergi indirimlerini tarifelerle finanse etmeyi öngörüyor.”

Çin ve Avrupa Birliği ile Ticari Gerilimler

Trump, ikinci kez başkan olması durumunda Çin menşeli mallara yüzde 60, diğer ülkelerden ithal edilen mallara ise yüzde 10 gümrük vergisi uygulamayı planlıyor. Aynı zamanda Avrupa Birliği ile de ticari gerilimlerin artma riski bulunuyor. Trump, AB’nin ABD’nin otomobillerini ve tarım ürünlerini almadığından yakınarak, 200 milyar doların üzerinde ticaret açığının olduğuna işaret ediyor.

“Alüminyum ve çelik tarifeleri ile Dijital Hizmet Vergisi, Trump’ın göreve gelmesi halinde Avrupa ile yeniden alevlenebilecek ticari anlaşmazlıklar olarak öne çıkıyor.”

Tayvan ve Yarı İletken Endüstrisi

Trump, Tayvan’ın ABD’deki yarı iletken endüstrisinin neredeyse tamamını ele geçirdiğini ileri sürerek, Tayvan’ın ABD’ye savunma için ödeme yapması gerektiğini savunuyor. Uzmanlar, Trump’ın ikinci kez yönetime gelmesi halinde Vietnam’a yönelik ticari önlemler almayı da değerlendirebileceğine dikkati çekiyor.

Trump’ın Politikalarının Ekonomik Etkileri

Ekonomistler, Trump’ın ticarette korumacı politikalarının tüketici fiyatlarını artıracağı uyarısında bulunuyor. Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü’nün (PIIE) analizine göre, Trump’ın vergi ve tarife planlarının orta gelirli aile için yıllık 1.700 dolarlık ek maliyete neden olacağı tahmin ediliyor. Nobel ödüllü 16 ekonomist ise, ikinci bir Trump yönetiminin ABD ekonomisine yönelik riskleri konusunda derin endişe duyduklarını belirtti.

“Joseph Stiglitz öncülüğünde hazırlanan bildiride, Trump’ın mali açıdan sorumsuz bütçeleriyle enflasyonu yeniden alevlendireceği yönünde haklı bir endişe olduğu aktarıldı.”

Piyasalarda Trump’ın Etkisi

Trump’ın başkanlık yarışını kazanma ihtimalinin artmasıyla birlikte, ABD ile Çin arasındaki ticari ve jeopolitik gerilimin tırmanma endişesiyle pay piyasalarında karışık bir seyir izlendi. Trump’ın Tayvan’a ilişkin yorumları, çip sektöründe faaliyet gösteren firmaların hisselerinde büyük kayıplara neden oldu. Öte yandan, Trump’ın yeniden başkan olması halinde politikalarından olumsuz etkilenebilecek temiz enerji şirketlerinin, Avrupalı otomobil üreticilerinin ve ABD’de işlem gören Çinli şirketlerin hisselerinde gerileme kaydedildi. Buna karşılık, kripto şirketlerinin hisselerinde ise yükseliş yaşandı.

“Analistler, Trump’ın ikinci döneminde uygulayacağı politikaların yüksek enflasyona neden olacağından ve mali açıkları artıracağından endişe duyuyor.”

Seçim sürecine ilişkin gelişmeler ve başkan adaylarının açıklamaları, piyasalar üzerinde önemli etkiler yaratmaya devam edecek gibi görünüyor.AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER