Teknoloji

TÜBİTAK'tan Türkiye'ye Yerli Uydu Müjdesi: Türksat 6A 2024'te Geliyor!

Türkiye, 2024'te ilk yerli haberleşme uydusunu fırlatacak. Peki, bu adım Türkiye'ye neler kazandıracak ve bu alanda daha neler yapılabilir?

TÜBİTAK'tan Türkiye'ye Yerli Uydu Müjdesi: Türksat 6A 2024'te Geliyor!
30-10-2023 14:29

Yerli Haberleşme Uydusunun Önemi

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Türkiye'nin 2024'te ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A'yı fırlatacağını duyurdu. Bu adımla Türkiye, haberleşme uydusu olan ender ülkelerden biri olacak.

TEKNOFEST ve Bilim Festivallerinin Rolü

Mandal, bilim festivali için Antalya'ya geldiğinde, Gazze'de yaşananların TEKNOFEST ve bilim festivallerinin gerekliliğine dikkat çekti. Türkiye'nin güçlü olmanın bilgiyi üretmek ve bilim-teknolojide üstün olmak anlamına geldiğini vurgulayan Mandal, gençlerin teknolojik gelişmelere olan ilgisine dikkat çekti. TEKNOFEST ve bilim festivalleri sayesinde gençlerin teknolojik sorunları beklemek yerine çözmeye yönlendirildiğini belirtti.

"Teknolojiyi birileri üretsin, dünyadaki sorunları çözsün diye beklemediklerini, bugünün sorunlarını Türk gençlerinin bilim ve teknolojiyle çözmeye aday olduğunu ve gençlere güvendiklerini kaydetti."

TÜBİTAK'ın 60. Yılı

TÜBİTAK'ın bu yıl 60. kuruluş yıl dönümünü kutladığına dikkat çeken Mandal, TÜBİTAK'ın gençlere dokunduğu en önemli etkinliklerden biri olan TEKNOFEST'ler hakkında bilgi verdi. Ayrıca, dikey iniş roket yarışması gibi yenilikçi yarışmaların düzenlendiğini ve gençlerin bu yarışmalarda başarılı sonuçlar elde ettiğini belirtti.

Türkiye'nin Tam Bağımsızlık Hedefi

Mandal, Türkiye'nin tam bağımsızlık hedefi doğrultusunda savunma, gıda, enerji ve ulaşım gibi birçok alanda bağımsızlığın önemini vurguladı. Uzayda hakimiyetin ve uydu teknolojisinin savunma sistemlerinin kontrolü için kritik öneme sahip olduğunu dile getirdi.

Uzayda hakim olmanın, uyduların kontrolü için esas olduğunu belirten Mandal, "Uzaya hakim değilseniz, uydularınız yoksa, geliştirmiş olduğunuz teknolojilerin hepsi için başka birinin üzerindeki uydudan haberleşme almanız gerekiyor." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER