Sağlık

Uzm. Dr. Demet Fırat Kaya: “Çevresel Faktörler Diyabete Neden Olabilir”

14 Kasım Diyabet Günü dolayısıyla Uzm. Dr. Demet Fırat Kaya, diyabetin genetik, yaşam tarzı ve çevresel faktörlerin etkileşimiyle ortaya çıkan bir hastalık olduğunu belirtti ve hastalığın kontrol altına alınabilmesi için iyi takip ve hasta uyumunun önemini vurguladı.

Uzm. Dr. Demet Fırat Kaya: “Çevresel Faktörler Diyabete Neden Olabilir”
14-11-2023 18:45

Diyabetle Mücadelede Farkındalık ve Kontrolün Önemi

Diyabetin Etkileri ve Kontrolü

Uzm. Dr. Demet Fırat Kaya, diyabetin organlara etkisi ve kontrol altına alınabilmesi hakkında bilgi verdi. Hastalığın, insülin hormonunun yeterince üretilmemesi veya kullanılamaması sonucu ortaya çıktığını ve çeşitli organlarda komplikasyonlara yol açabileceğini açıkladı.

Diyabetin İlerleyişi ve Önemi

Diyabetin ilerleyen bir hastalık olduğunu belirten Uzm. Dr. Kaya, gizli şeker hastalığının taramalarında bireyin bütün olarak değerlendirilmesinin önemine dikkat çekti. Ayrıca, diyabet eğitimlerinin metabolik kontrol sağlamada etkili olduğunu vurguladı.

Uzm. Dr. Demet Fırat Kaya, diyabetle mücadelede farkındalık oluşturmanın ve sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarının benimsenmesinin önemini vurguluyor.

Mavi Çember ve Farkındalık Oluşturma

Dr. Kaya, diyabetle mücadelede mavi çemberin sembolik anlamına değinerek, "çemberin dışında kalmak" mottosunu ve sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel aktivite ve düzenli sağlık kontrollerinin diyabet kontrolünde oynadığı kritik rolü anlattı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER