Sağlık

Uzmanından Rahim Ağzı Kanseri İçin Erken Teşhis Uyarısı

Rahim ağzı kanserinde erken teşhis neden bu kadar önemli? Kadınların hayatını nasıl kurtarabilir?

Uzmanından Rahim Ağzı Kanseri İçin Erken Teşhis Uyarısı
18-07-2024 08:30
DİYARBAKIR

Rahim Ağzı Kanserinin Ölüm Oranı En Yüksek Kanser Türü

Diyarbakır’da görev yapan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Şükrü Budak, rahim ağzı kanserinin kadınlar arasında en yüksek ölüm oranına sahip kanser türü olduğunu belirtti. Erken teşhisin bu kanser türünde hayat kurtarıcı olduğunun altını çizdi.

HPV Virüsünün Önemi ve Tarama Programları

Memorial Diyarbakır Hastanesi’nde görev yapan Doç. Dr. Mehmet Şükrü Budak, kadınların 30 yaşından sonra mutlaka taranması gereken HPV virüsü hakkında önemli açıklamalarda bulundu. HPV virüsü, rahim ağzı kanserinin ana nedeni olarak biliniyor ve tarama programları sayesinde erken teşhis mümkün olabiliyor.

 - Doç. Dr. Mehmet Şükrü Budak "Özellikle 4 tane kadın kanserimiz var. Bunlar rahim kanseri, yumurtalık kanseri, rahim ağzı kanseri, vulva ve vajen kanserleri. Burada yumurtalık kanseri çok bir şikayet vermiyor. Ancak rutin yıllık kontrollerde biz buna tanı koyabiliyoruz. Kadın kanserleri içinde ne yazık ki ölüm oranları en yüksek olan kanser bu kanser. Ancak burada özellikle rahim ağzı kanserine biraz değinmek istiyorum. Burada Sağlık Bakanlığı’nın rutin bir tarama programı var. 30 yaş üstü tüm kadınları beş yılda bir HPV ile tarıyor. HPV testi pozitif olduğunda bazen hastalar bize tedirgin bir şekilde geliyor. Ancak şunu istiyoruz onlardan, lütfen tedirgin olmasınlar. HPV pozitif demek kanser demek değildir. Burada sadece rahim ağzını bizim incelememiz gerekiyor."

Erken Teşhisin Önemi ve Tedavi Yöntemleri

HPV pozitif olan hastaların neredeyse dörtte birinde rahim ağzında lezyonlar görüldüğüne dikkat çeken Dr. Budak, bu lezyonların tedavisinin oldukça basit olduğunu vurguladı. Kolposkopi sırasında tespit edilen lezyonlar, kısa bir cerrahi müdahale ile tedavi edilebiliyor.

- Doç. Dr. Mehmet Şükrü Budak "Tabii bu lezyonlara biz kolposkopi esnasında tanı koyabiliyoruz. Ve tedavileri son derece basit, 2 dakikalık bir rahim ağzı tıraşlama ameliyatı şeklinde oluyor. Taramalara 21 yaşında başlamak lazım. Smear testiyle bunu 3 yılda bir yapalım. 30 yaşından itibaren de HPV ile tarayalım. Unutmayalım ki rahim ağzı kanserini taramalarla tamamen engelleyebiliyoruz. Çünkü sebebi HPV virüsü. Neredeyse yüzde 99’undan sorumlu ve bu virüslere karşı aşılar var. Aşıları kullanabiliyoruz. Önemli olan cinsel olarak aktif olmadan önce bu aşıları yapmak. Bunlar da 25 yaşına kadar uygulanabilir. 45 yaşına kadar FTE onayı olan aşılar. Bu aşıları hekimleriyle beraber konuşup tartışıp planlayabilirler." 

Rahim Kanserinde Erken Teşhis ve Tedavi Seçenekleri

Dr. Budak, rahim kanserinde erken dönemde tanı konulmasının hastaların tedavisini kolaylaştırdığını belirtti. Erken dönemde tanı konulan hastalar, genellikle cerrahi müdahale ile tedavi edilebiliyor.

 - Doç. Dr. Mehmet Şükrü Budak "Diğer bir önemli husus yine rahim kanseri. Rahim kanserinin şöyle iyi bir özelliği var. Erken dönemlerde kanamayla bize bulgu veriyor. Ve nerdeyse hastalığın yüzde 80’ine biz erken dönemde tanı koyuyoruz. Tabii uzamış kanamalar, ara kanamalar, geçmeyen vajinal akıntılar. Bunlar olduğu zaman muhakkak hekimimize gidelim. İlerleyen dönemlerde hastalık yayıldığında rahim ve etrafındaki dokuları, sinirleri tutabiliyor. O zaman şiddetli ağrılara yol açabiliyor. Bu dönem biraz geçmiş bir dönem olabiliyor. Rahim kanserinde yüzde 80 erken dönemde tanı koyduğumuz için bu hastaları biz sadece cerrahi bir ameliyatla tedavi edebiliyoruz."

İleri Evre Kanserlerde Tedavi Yöntemleri

Rahim ağzı ve rahim kanserinin ileri evrelerinde cerrahi müdahalenin mümkün olmadığı durumlarda, ışın tedavisi ve kemoterapi gibi yöntemlerle hastaların tedavi edilebildiğini belirten Dr. Budak, yıllık kadın doğum muayenelerinin önemini vurguladı.

 - Doç. Dr. Mehmet Şükrü Budak "Keza rahim ağzı kanserini de erken dönemde ameliyatla tedavi edebiliyoruz. Ancak rahim kanseri olsun ve rahim ağzı kanseri olsun bunlar ileri evreye geldiğinde cerrahiye çok uygun değilse bu hastaları ışın tedavisi, artık kemoterapi dediğimiz bir ilaç tedavi süreci ile bunları yönetebiliyoruz. Yumurtalık kanserlerinde hastamızın genel durumu ameliyata uygun olduğu sürece mümkün mertebe bunları biz ameliyat ediyoruz ve ameliyat sonrasında bir kemoterapi ve takip sürecimiz oluyor. Lütfen yıllık kadın doğum muayenelerini yapsın kadınlarımız ve özellikle smear taramalarını, HPV taramalarını erken dönemde daha cinsel olarak aktif olmadığı dönemlerde HPV’ye karşı aşılarını yapabilirler."İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER