Ekonomi

Van Gölü'nde "Vira Bismillah" Diyen Balıkçılar Ağlarını Bıraktı

Balıkçılar, inci kefali av yasağının sona ermesiyle Van Gölü'ne açıldı. Bu sezon balıkçılara neler getirecek?

Van Gölü'nde "Vira Bismillah" Diyen Balıkçılar Ağlarını Bıraktı
17-07-2024 08:15
VAN

Av Yasağı Sona Erdi

Van Gölü'nde endemik bir tür olan inci kefali, üreme döneminde tatlı sulara göç eder. Bu nedenle 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında av yasağı uygulanır. Bu yasağın amacı, inci kefalinin neslinin korunmasını sağlamaktır. Yasağın sona ermesiyle birlikte, Van Gölü'ne kıyısı bulunan İpekyolu, Edremit, Tuşba, Gevaş, Muradiye ve Erciş ilçeleri ile Bitlis'in Ahlat, Adilcevaz ve Tatvan ilçelerindeki balıkçılar, günün ilk ışıklarıyla göle açıldı ve ağlarını sulara bıraktı.

Güvenli Üreme Dönemi

Son yıllarda güvenlik güçlerinin aldığı önlemler sayesinde inci kefali, en güvenli üreme dönemlerinden birini yaşadı. Balıkçılar, bu dönemde inci kefalini 15 Nisan'a kadar avlayabilecekler. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Muhammet Demir, av yasağı döneminde koruma çalışmalarının başarılı geçtiğini belirtti.

"Yağışlar sayesinde inci kefalinin tatlı sulara yolculuğu rahat gerçekleşti. 15 bin kişi geçimini inci kefalinden sağlıyor. Kentimize 15 milyon dolar katkıda bulunuyor. Bu sezon 79 tekne ağlarını atmak için göle çıkacak."

Balıkçıların Beklentileri

Balıkçı Atilla Dağdelen, av sezonunun açılmasıyla birlikte Van Gölü'ne ağlarını bıraktıklarını ve bereketli bir sezon beklediklerini söyledi. Dağdelen, "Bu yıl balığımız göç ederken iyi korundu. Bu nedenle balık bolluğu olacak." diye konuştu.

"Bugün itibarıyla av sezonu açıldı ve ağlarımızı Van Gölü ile buluşturduk. Bereketli bir sezon bekliyoruz. Bu yıl balığımız göç ederken iyi korundu. Bu nedenle balık bolluğu olacak."

Hazırlıklar Tamamlandı

Uzun aranın ardından av sezonuna başladıklarını belirten Erdal Altaş ise, "Av yasağı döneminde sıkı önlemler alındı. Biz de bugün ilk ağlarımızı attık. Umarım bereketli bir sezon olur." ifadelerini kullandı. Mehmet Şeyda da av yasağı döneminde hazırlıklarını tamamladıklarını ve üç aydır sabırsızlıkla bugünü beklediklerini söyledi.

"Av yasağı döneminde hazırlıklarımızı tamamladık. Üç aydır sabırsızlıkla bugünü bekliyorduk. Bugün ağlarımızı attık. Balık satışına başlıyoruz. Sevinçliyiz, balıkçılara hayırlı bir sezon olsun."

Van Gölü'nde balıkçılar için heyecan dolu bir sezon başlıyor. İnci kefalinin bol olduğu bir yıl bekleniyor. Balıkçıların bu sezondan beklentileri yüksek. Gölde ağlarını atan balıkçılar, hem kendileri hem de kent ekonomisi için önemli bir katkı sağlayacak.AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER