Yaşam

Yaklaşım ve Çözüm Önerileri

Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Hasan İçen'in Sokak Hayvanlarına Yönelik Çözüm Önerileri Nelerdir?

Yaklaşım ve Çözüm Önerileri
01-01-2024 10:12

Köpeklerle Doğru İletişim Kurma ve Korku Yönetimi

Prof. Dr. Hasan İçen, sokak köpekleriyle karşılaşma durumlarında insanların nasıl davranmaları gerektiğine dikkat çekti. Köpeklerin heyecanı fark ederek insanları düşman olarak görebileceğini belirterek, korku ve fobinin yönetimi üzerinde durdu. İçen, "İnsanlara bu hayvanlardan korkmamayı öğretmemiz lazım. Köpekten korkmazsanız, köpek de size saldırmaya cesaret edemez," dedi.

Barınak ve Çip Uygulamasının Önemi

Prof. Dr. İçen, sokak hayvanlarının saldırılarına yönelik çözüm olarak barınak sayılarının artması, şartlarının iyileştirilmesi ve çip uygulamasını önerdi. Avrupa'daki uygulamaları örnek göstererek, Türkiye'deki barınakların durumunu ve Mardin Büyükşehir Belediyesi'nin örnek teşkil eden çalışmalarını anlattı.

Hayvanların ve İnsanların Karşı Karşıya Gelmemesi

İçen, insanlarla hayvanları karşı karşıya getirmemenin önemine vurgu yaptı. Bunun çözümü olarak, barınak sayılarını ve kalitelerini artırmayı, sosyal canlılar olan hayvanların ilgiye ihtiyaç duyduklarını belirtti. İçen, "Barınakları ziyaret ederek köpeklerle daha yakın temas sağlamalarını" önerdi.

Kuduz Vakaları ve Önlemler

Prof. Dr. İçen, kuduz vakalarındaki artışa dikkat çekerek, evcil ve yaban hayvanları için aşılama programlarının ve çiplendirmenin önemini vurguladı. Evcil hayvanların sayısını ve envanterini iyi bilmek, bunları kısırlaştırmak ve hayat standartlarını yükseltmek gerektiğini ifade etti.

"İnsanları koruyalım derken hayvanlara da eziyet etmememiz gerektiğini unutmamamız lazım. Bu dengeli ve adil yaklaşım, hem insanların hem de hayvanların refahını artıracaktır." - Prof. Dr. Hasan İçen

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER