Gündem

Yapay Zeka, Çiftçilerin Fıstık Bahçelerini Takip Edecek

Batman'da Fıstık Hasadında Yeni Dönem Başlıyor

Yapay Zeka, Çiftçilerin Fıstık Bahçelerini Takip Edecek
06-10-2024 15:15

Batman Üniversitesi ve Batman Ticaret Borsası işbirliğiyle geliştirilen yapay zeka tabanlı sistem sayesinde fıstık bahçelerindeki hastalık ve zararlılar daha hızlı ve etkin bir şekilde tespit edilebilecek. Bu sistem, özellikle tarımsal üretimde verimliliği artırmayı hedefliyor. Peki, bu projeyle birlikte çiftçilerin karşılaştığı zorluklar ne ölçüde azalacak? Yapay zeka, fıstık üretiminde hangi yenilikleri getirecek?

Proje Neden Geliştirildi?

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra tarım alanında yaşanan zorluklar, Batman'daki çiftçilerin bu projeye duyduğu ihtiyacı artırdı. Batman Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi öğretim üyeleri, çiftçilerin yaşadığı sıkıntılara çözüm bulmak amacıyla “Tarımsal Verilerin Takibi, Toplanması ve Yönetimi için Nesnelerin İnterneti (IoT) Tabanlı Platform Projesi”ni geliştirdi. Proje, TÜBİTAK destekli olup, %75 hibe ile hayata geçirildi. Çiftçilerin artık bahçelerine gitmeden, yaşanan sorunları tespit etme imkanı bulmaları hedefleniyor.

Yapay Zeka ile Erken Teşhis

Projede, fıstık bahçelerine yerleştirilen sensörler, hava durumu, toprak kalitesi ve ışık gibi verileri topluyor. Bu veriler, yapay zeka tarafından işlenerek, çiftçilere bahçeleriyle ilgili bilgi veriliyor. Prof. Dr. Ömer Faruk Ertuğrul, “Yapay zeka, fıstık bahçesinde meydana gelen olumsuzlukları tespit ediyor ve çiftçiye ne yapması gerektiği konusunda önerilerde bulunuyor,” dedi. Bu sayede çiftçiler, hastalık ve zararlılarla mücadelede daha hızlı ve etkili bir yol izleyebiliyorlar.

Deneme Uygulamaları Başladı

Deneme amaçlı bir fıstık bahçesine kurulan sistem, fıstık ağaçlarındaki durumları izlemeye başladı. Yüzde 75 hibeyle hayata geçirilen bu proje, fıstıkta yaşanan ürün kayıplarını azaltmayı ve verimi artırmayı amaçlıyor. Batman Ticaret Borsası Başkanı Arif Güneş, “Kaliteyi ve verimi yakaladığımızda çiftçilerimizin yüzü gülecek. Projenin yaygınlaştırılmasıyla tüm Batman’da tarımsal verimliliği artırmayı hedefliyoruz,” ifadelerini kullandı.

Çiftçiler Hangi Faydaları Sağlayacak?

Bu sistemle birlikte, çiftçiler yalnızca fıstık üretiminde değil, tüm tarımsal faaliyetlerinde daha bilinçli ve etkili adımlar atma imkanı bulacaklar. Çiftçilerden Bekir Yılmaz, “Yapay zeka sayesinde bahçemdeki sorunları daha iyi takip edebileceğim. Bu benim için büyük bir avantaj,” dedi. Ayrıca, çiftçilerin yapay zeka sistemini kullanarak daha verimli bir üretim sürecine girmeleri bekleniyor.

Gelecek Hedefleri

Projeyi 18 ay boyunca sürdürecek olan ekip, ilerleyen dönemlerde benzer sistemlerin diğer tarımsal alanlarda da kullanılmasını planlıyor. “Bu istasyonları birçok yere kurmayı umuyoruz. Amacımız, Batman'ın her köşesinde tarımsal verimliliği artırmak,” diyen Ertuğrul, çiftçilerin yanında olmanın önemine vurgu yaptı. Böylece tarımda yaşanan zorlukların üstesinden gelinmesi hedefleniyor.

"Yapay zeka bu kişiye bahçesine gitmeden oluşan sorun ve sıkıntılarla ilgili çözüm üretiyor." - AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER