Gündem

Yoshinori Moriwaki'den Türkiye'ye Sismik İzolatör Çağrısı

Depremlere Karşı Yeni Bir Savunma: Sismik İzolatörlerin Yaygınlaştırılmasının Önemi Ne Kadar Büyük?

Yoshinori Moriwaki'den Türkiye'ye Sismik İzolatör Çağrısı
29-05-2024 08:55
SİİRT

Uluslararası Deprem Sempozyumundan Önemli Mesajlar

Siirt Üniversitesi'nin düzenlediği "Siirt Uluslararası Yeni Nesil Gençlik Söyleşileri ve Deprem Sempozyumu"nda konuşan Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye'deki binaların deprem dayanıklılığı için sismik izolatör teknolojisinin yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı.

Depremler ve Yapısal Tehlikeler

Moriwaki, dünya genelinde ve Türkiye'deki depremler hakkında bilgi verirken, depremlerin yol açtığı can kayıpları ve yapısal hasarlar hakkında veriler paylaştı. 2020 İzmir depremi örneğinde, deniz kumu kullanımının binaların çökmesine neden olduğunu öne sürdü. Moriwaki, "Depremde 17 bina çöktü. Aslında küçük bir depremdi, ona rağmen binalar çöktü," dedi.

Sismik İzolatörlerin Rolü

Moriwaki, sismik izolatörlerin binaları nasıl koruduğuna dikkat çekerek, "Sismik izolatör varsa yatay yük az oluyor ve sallantı olmuyor. Olağanüstü büyük deprem gelse de sismik izolatör varsa sıkıntı yok," şeklinde konuştu.

"Türkiye'de 100'ü aşkın yatak bulunan hastanelerde sismik izolatör kullanmak lazım. Sismik izolatör varsa ameliyat da devam eder."

Türkiye'nin Deprem Gerçeği ve Eğitim

Moriwaki, Türkiye'de yaşanan depremler ve alınması gereken önlemler hakkında bilinçlendirme ve eğitimin artırılması gerektiğini belirtti. 2011'den sonra başladığı eğitim çalışmalarıyla, insanlara depremlerin ne zaman ve nerede olabileceğini anlatmaya çalıştığını ifade etti.

Atatürk Sevgisi ve Japonya-Türkiye Karşılaştırması

Sunumunda Mustafa Kemal Atatürk'e olan sevgisini de vurgulayan Moriwaki, "Japonya'da büyük depremlere rağmen binalar çökmediği halde neden Türkiye'de çöküyor?" şeklindeki sorularla sıkça karşılaştığını dile getirdi ve Türkiye'nin de bu alanda başarılı olabileceğine inandığını söyledi. AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER