Ekonomi

Yüzde 25 Sınırının Kaldırılması Kiralarda Fahiş Artışa Neden Olacak Mı?

Kiralarda Yüzde 25 Artış Sınırının Kaldırılmasıyla Birlikte Kiralar Nasıl Etkilenecek? Kiracılar ve Ev Sahipleri Ne Yapmalı?

Yüzde 25 Sınırının Kaldırılması Kiralarda Fahiş Artışa Neden Olacak Mı?
03-07-2024 10:30
ANKARA

Kira Artış Sınırının Kaldırılması: Gerçekten Fahiş Artışlar Beklenmeli mi?

Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş, kiralarda yüzde 25 artış sınırının kaldırılmasının ardından çok fahiş artışların yaşanmasının mümkün olmadığını belirtti. Tanrıvermiş, 1 Temmuz'dan sonra imzalanacak kira sözleşmelerinin Tüketici Fiyat Endeksinin (TÜFE) 12 aylık ortalamasına göre güncelleneceğini söyledi.

Piyasa Dinamikleri ve Kira Artışları: Beklentiler ve Gerçekler

Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü Başkanlığı görevini de yürüten Prof. Dr. Tanrıvermiş, kiralarda yüzde 25 sınırının kaldırılmasına ilişkin düzenlenen basın toplantısında, Kovid-19 salgını döneminde yeni gayrimenkul ve konut projeleri sayısında ciddi azalış yaşandığını, bu nedenle kiralarda artış meydana geldiğini dile getirdi.

Bu artışı kontrol etmek için getirilen yüzde 25 kira artışı sınırının sona erdiğini hatırlatan Tanrıvermiş, 1 Temmuz'dan sonra imzalanacak kira sözleşmelerinin TÜFE'nin 12 aylık ortalamasına göre güncelleneceğini belirtti. "Yüzde 25 sınırının kaldırılmasıyla kiralarda ciddi artış olacağına yönelik beklenti oluştu. Çok fahiş bir artış olması mümkün değil," dedi.

Mevzuat ve Uygulamalar: Kiracılar ve Ev Sahipleri Nelere Dikkat Etmeli?

Prof. Dr. Tanrıvermiş, mevcut mevzuata göre kira artışlarının yıllık olarak yapıldığını vurguladı. "Mayısta yüzde 25'e razı olmuştum, şimdi yüzde 65 oldu. Kirayı tekrar 65'e göre revize edelim.' Böyle bir uygulamamız yok. Mevzuata uygun değil," dedi.

Konut Ãœretimi ve Piyasa Beklentileri: Gelecekte Neler Olacak?

Türkiye'de her 100 hanenin 56'sının konut sahibi olduğunu belirten Tanrıvermiş, sorunun çözülmesi için konut üretiminin artırılması gerektiğini ifade etti. Kiracılara yönelik de uyarılarda bulunan Tanrıvermiş, "TÜFE'deki 12 aylık artışı belirleyen oran üzerinde kira sözleşmesi yapılmamalı. Kira sözleşmesiyle birlikte tahliye sözleşmesi imzalanmamalı. Yaptıkları kira sözleşmesi dikkatlice okunmalı. Kanunlar net ve ortada. Bunlara dikkat edilmeli," dedi.

Konut Fiyatlarındaki Artış ve Enflasyon Oranları

Prof. Dr. Tanrıvermiş, konut fiyatlarındaki artış hızının yavaşladığını belirtti. "Şubattan itibaren konut fiyatlarındaki artış, enflasyon oranının altına düştü. Bu trend böyle devam ederse konut fiyatlarındaki artış yıl sonuna doğru hemen hemen enflasyon oranı altında kalacak," diye konuştu.AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER