Siverek İl Olmasını Beklerken

Ali Lale
Ali Lale
Siverek İl Olmasını Beklerken
21-07-2023

Siverek halkının il olma heyecanı yeniden depreşirken, diğer taraftan Siverek’ten önemli kurumlar birer birer ortadan kayıp olmaktadırlar.  Siverek bereketli topraklara sahiptir. Ancak düzeli bir sulamanın olmadığı ve köylerimizin arazilerinin çoğu müşterek olmasından araziye gerekli bakımlar yapılamıyor, sahip değil, emanetçi gibi arazilerine bakıyorlar. Hala arazilerimizin müşterek olduğu için köylerde sulama sistemi kurulmamıştır. Eğer belli bir program çerçevesinde köyler müşterek hisselerden kurtarılıp toplulaştırma yapılmış olsaydı. Bugüne kadar meydana gelen arazi kavgaları ve şikâyetlerde son bulacaktı. Hem idari yönetim mesaisini bu köy kavgalarında harcamayacaktı, hem de köylerde bu arazi kavgalarından meydana gelen kan davaları sonucundan bir sürü insanların hayatlarını karartan bu tür olaylarda meydana gelmeyecekti. Herkes işinde, gücünde olacaktı.

Siverek İlçesinin hudutları birçok ilden büyük olması, otlaklar ve sürülen alanlar müşterek hisselerden kurtarılmış olsaydı, arazilerde ekilecek ekinler Güneydoğu bölgesini besleyecek kapasitede olacaktı. Ancak araziler müşterek olduğundan insanlar yıllık olarak gerekli verimi alamıyorlar. Bu nedenle birçok arazi birkaç yıl sürülmeyerek nadasa bırakılmaktadır.

Bugün çiftçilerimiz; Siverek kentinin il olması beklerken, Siverek çiftçisinin kara gün dostu olan Toprak mahsuller ofisi Siverek ilçesinde kaldırmakla çiftçilerimizi mağdur edilmiştir. Zaten buğday ve arpayı tüccarlar ucuz fiyatla alarak stok yaparken diğer taraftan çiftçilerimizin ürün yetiştirinceye kadar yapılan harcamaların maliyetlerin yüksek olmasından kaynaklanan borçları altında inim inim inlemektedirler. Devletin verdiği taban fiyatla satabilmesi için Şanlıurfa TMO ya da Hilvan silolarına verecekler. Buna da TMO Genel Müdürlüğü randevu veremediği için çiftçilerimizin sabır etmesi isteniyor. Ama diğer taraftan kredi faizleri işlemekte her gün alım gücü düşmekte olan çiftçilerimizin kara kara düşünmekte kendini alamayan ve ektiğine pişman olan bir çiftçi profiliyle karşı karşıyayız.

Siverek’ten ürünü Şanlıurfa da ki TMO teslim edilinceye kadar her bir kamyonun taşıma ücreti 7 bin den az değildir. O da yine torpilin olursa randevu alırsın yoksa da perişan olursun.

Bir çiftçi her kamyonda 7 bin lira masraf ederse, Siverek’ten binlerce kamyon gider, bu ekstradan bir masraf olmaktadır. Diğer taraftan elektrik şirketin yaptığı yanlış ve keyfi işlemlerine dur diyecek bir kurum da yoktur. Bu nasıl bir hukuk devleti, bu vaziyetle nasıl muasır medeniyet seviyesine çıkacağız, bence bu kelimede klasik kelimeler ve kavramlar arasında yerini almış ve arşive kaldırılmış. Bugün Ukrayna savaş içinde olmasına rağmen uluslararası buğday satışını yapıyor.  Bizi idare edenler bence bunları iyi düşünmeleri gerekmektedir. Nerede hata yapıyoruz, neden üretimimiz yetersizdir? Üç tarafı sularla çevirili olan stratejik bir konumu olduğunu her seferinde söylemekten gurur duyduğumuz ülkemizden hala halkın ürün ihtiyacını karşılayacak miktarda ürün yetiştiremiyoruz. Ama hala buğdayı savaş halinde olan insanların %70 memleketten eser kalmamış bir ülke olan Ukrayna’dan buğday alıyoruz. Bence devlet olarak bunu düşünmeliyiz. Geç olmadan gerekli radikal kararlar almalıyız. Siverek kentimizde de TMO yeniden kurulmalı perişan olan çiftlilerimize bir nefes aldırmış olacağız.                                                                              

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?