USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

DEĞİŞİM

15-07-2023

 Sosyal medyada ön sıralara yerleşen ve Türkiye siyasetin odağından yer alan, bir kelime haline getiren “değişim” kelimesinden insanların beklentileri nelerdir.


Değişim: çeşitli anlamlara gelmektedir. Bir şeyi yerine başka bir şeyi ikame etme, bir kişinin ve ya bir toplumun yerine beklenen bir toplumu getirme ve bu şekilde uzar gider. 
Yüce Allah değişimle ilgili birçok ayet ve hadis bulunmaktadır. Ancak ben buraya konumuza ışık tutacak bir ayeti alacağım.
                     “Bir toplum kendi durumunu değiştirmedikçe Allah onların durumunu değiştirmez” 
(Rad süresi 11 Ay.)
Türkiye’de her kavram kendi mecrasından çıkarıldığı gibi bu değişim kelimesi de kendi mecrasından çıkarılmıştır.
Türkiye’de bir değişimden söz edildiği zaman değişim kelimesinin ruhuna uygun olarak şunlar insanın aklına gelir. Yapısal ve zihinsel olarak değişim gerekmektedir. Toplumda umutlar yavaş yavaş tükenmeye başlamış bulunmaktadır. Yolsuzluk, hırsızlık, kara para aklama, adam kayırma, haksızlık ve hukuksuzluk başını almış gitmiş, bunun sonucu olarak fakirlik ve yoksulluk başladı. Piyasa da güvende bir iz bulamazsınız. Bugün sattığın bir şeyi, yarın aynı şeyi yerine koyamıyorsun, İsraf başını almış gitmiş, enflasyon canavarının korkusu içimizden çıkmıyor. Böyle bir ortamda “Değişim” kelimesine yüklenen anlam Kur’an kerimde ki Rad süresinin 11 ayetin deki değişimi ifade eder. Eğer sizler yapısal ve zihinsel değişikliğe gitmezseniz Allah sizleri değiştirmez. Yapısal değişiklik zihinsel değişikliğin bir sonucudur. 
Bugün Türkiye’de özellikle muhalefet kesimi dünkü laiklik gibi değişime bir anlam yüklemeye çalışmaktadır. Kendileri için değişimi işini kolaylaştırmak için kılıç gibi diğer muhalife karşı kullanmaktadırlar. Aslında bu anlayışın değişmesi lazımdır. Bugün değişimi Kemal Kılıçdaroğlu inip, Ekrem İmamoğlu’nun genel başkanlık koltuğuna oturtmasına indirgemesi bu kelimeye ve Türkiye halkına ve siyasetine yapılan en büyük ihanettir.
  Millet “fakruzaruriyet” içinde yaşarken İmamoğlu’nun koltuğa oturmasıyla değişim gerçekleşiyorsa bu değişim olmaz bu olsa olsa, laikliği İslam’a karşı kullanmasına benzer Bir zamanlar dar görüşlülerin laikliği kullandıkları gibi şimdi birileri de “DEĞİŞİM” kelimesini kendi çıkarlarının gerçekleştirmek için bu kavramı gerçek mecrasından çıkararak kendi kişisel menfaati için kullanmaktadır. Bu değişim olmaz bu olsa olsa değişime ihanettir. Ayette ifade edilen değişim yapısal ve zihinsel değişimi ifade ediliyor. 
Sizler yolsuzluk yaptığınız zaman başkasına neden yolsuzluk yapıyorsunuz? Diyemezsiniz. Onun için bireysel olarak değişmeden toplumsal olarak değişemeyiz. Zihinsel olarak değişmedikçe de yapısal değişimin hiçbir anlamı olmaz. Lütfen her kavramı kişisel menfaatlerinize kurban etmeyin 
              Değişimin bugünkü ortamda gerçek anlamı; yolsuzluğu, haramı, israfı, adam kayırmayı, hukuksuzluğu kul hakkına tecavüzü engelleyecek, özü sözü doğru, ehil insanların ve adaletin tesis edilmesi için zihinsel ve yapısal bir değişimin gerçekleştirilmesi olarak düşünmeliyiz. Yoksa bu yoksulluk ve ardında felaketlerin gelmeyeceği hiç kimse garanti veremez. Onun için sizleri Kur’an da ki değişim ruhuna davet ediyorum. İş işten geçmeden değişimin gerçeğiyle kendimizi değiştirmeliyiz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?